Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Revizor: TENT B nema postrojenje za prečišćavanje, otpadne vode ispušta u Savu

  Javno preduzeće Elektroprivreda Srbije (EPS) nije izgradilo postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda „TENT B“, pa se otpadne vode ispuštaju bez prečišćavanja u Savu i rizik su po životnu sredinu, upozorila je Državna revizorska institucija (DRI).

  Dražavni revizori su u izveštaju o reviziji svrsishodnosti poslovanja „Upravljanje industrijskim otpadnim vodama“ naveli da EPS, odnosno „TENT A“ i „TENT B“, nije kontinuirano ispitivao parametre kvaliteta otpadnih voda i njihov uticaj na okolinu.

  Istakli su da „TENT A“ nije uradila zamenu stare tehnologije hidrauličnog transporta „retke“ suspenzije pepela i vode, tehnologijom kojom bi se smanjilo zagađenje voda.

  „Najveći zagađivači su industrijske i komunalne otpadne vode koje se ispuštaju direktno u vodotokove bez prethodnog tretmana i pri čemu industrijske vode mogu biti posebno opasne zbog toksičnih materija koje sadrže“, rekao je predsednik DRI Duško Pejović na predstavljanju izveštaja i dodao da je EPS najveći generator otpadnih industrijskih voda u Srbiji.

  On je podsetio da su, prema podacima Instituta za javno zdravlje „Milan Jovanović Batut“, otpadne vode jedan od glavnih zagađivača površinskih i podzemnih voda koje čine prirodni izvor vode za piće.

  DRI je u izveštaju naveo da plan upravljanja vodama i plan zaštite voda od zagađivanja nisu doneti, a da Savet za vode nije osnovan.

  Takođe, prema izveštaju DRI, Nacionalna konferencija za vode nije pratila realizacije Strategije upravljanja vodama i nije davala predloge za poboljšanje učešća javnosti u procesu planiranja, donošenja odluka i kontrole njihovog sprovođenja.

  „Vodna inspekcija Republičke direkcije za vode nije u dovoljnoj meri vršila nadzor nad upravljanjem vodama“, zaključak je DRI.

  Izvor: Beta

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE