Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  đedović, micubiši

  Ministarka će NASTOJATI da struja i gas ŠTO MANJE poskupe

  Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović rekla je za RTS da će nastojati da poskupljenja struje i gasa bude što manje.

  Ona je za RTS podsetila da smo prethodno poskupljenje struje i gasa imali 1. januara ove godine.

  „Nastojaćemo da poskupljenja bude što manje i u što manjoj meri“, istakla je Đedović, odgovarajući na pitanje hoće li biti i novih poskupljenja struje i gasa.

  Ministarka je ukazala na to da je cena struje i gasa u Srbiji najniža u regionu.

  „U maju 2021. godine cena struje na berzi u Mađarskoj je bila 60 evra, a godinu dana posle toga, u junu 2022. godine 372 evra po megavat-času, to je poskupljenje od 5,5 puta. Kada to stavite u perspektivu naših preduzeća koja treba da budu efikasnija, produktivnija, teško je nadomestiti te razlike“, rekla je ministarka energetike.

  Bitno je da imamo stabilnu proizvodnju i energetski sistem što više nezavisniji, da bismo njime upravljali adekvatno, da budemo nezavisniji u potencijalnim povećanjima cene struje i gasa, napomenula je ona.

  „Hoćemo da privredu zaštitimo da bude konkurentna, a što se građana tiče, povećavamo broj energetski ugroženih kupaca koji mogu da ostvare taj status. Novom uredbom pred kraj prošle godine povećali smo broj stanovnika koji mogu da ostvare taj status sa 61.000 na 191.000 i već se u januaru dosta ljudi prijavilo“, kaže Đedović.

  Ona kaže da je sigurna da građani slušaju savete, da moraju da „slušaju“ svoje račune i uštede koje mogu da ostvare. „Ako ste uštedeli 33 odsto potrošnje u odnosu na isti mesec prethodne godine, potrošač je ostvario uštedu od 1.172 dinara“, navela je na primeru koliko se uštedi.

  Podižemo svest kroz račune, kampanje i kroz individualne primere, rekla je ministarka.

  Izvor: RTS

  Foto: Pixabay, Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE