Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  potrošnja struje

  Da li će biti RESTRIKCIJE struje? EPS odgovorio Poslovnom dnevniku

  Elektroprivreda Srbije nema u planu poslovanja restrikcije električne energije, kako navode neki mediji u regionu, niti je bilo ko iz EPS-a mogao dati takve neproverene informacije, navodi se u odgovoru EPS-a na pitanje o pisanju hrvatskog portala „Poslovni dnevnik“ da se u Srbiji, od januara, planiraju restrikcije struje.

  Taj zgrebački portal objavio je, pozivajući se na „dobro upućeni izvor iz EPS-a“, da su u Srbiji moguće restrikcije struje od novembra ove, do januara naredne godine.

  Prema istom izvoru, u slučaju pogoršanja stanja na tržištu električne energije u Evropi, predviđaju se restrikcije u trajanju od šest sati dnevno i to ravnomerno raspoređenih na pet distributivnih područja EPS.

  Kako prenosi Poslovni dnevnik, paziće se da distributivna područja 1 – Novi Sad i 2 – Beograd restrikcije imaju samo noću.

  Šta piše hrvatski medij?

  Glavni razlog je nestašica uglja iz rudnika Kolubara, navodi Poslovni dnevnik, što u bliskoj budućnosti može rezultirati nedostatkom od sedam miliona tona, pa će biti nužan uvoz kvalitetnijeg uglja.

  To se odnosi samo na planiranja isključenja, a ne na havarijska, koja su takođe moguća, zbog lošeg statusa tehnike u TE Nikola Tesla (TENT), kao i velikih gubitaka u transmisiji, piše u tekstu.

  Proizvodnja struje u TE Nikola Tesla u prvom tromesečju ove godine je bila 8.332 GWh i manja je za 21 odsto u odnosu na isto razdoblje 2021, tvrdi se u tekstu.

  Ukazuje se i na problem što TE Nikola Tesla troši 2.510 tona uglja po satu, dok je u TENT B potrošnja oko 1.900 tona po satu, dok u regionu nema dovoljno uglja, i predviđa da se proizvodnja u Kolubari neće stabilizovati još najmanje dve godine.

  Problem je i s hidroelektranama, jer je proizvodnja struje, zbog niskog vodostaja Dunava u dve najveće elektrane – Đerdap 1 i Đerdap 2 na otprilike 50 posto, dodaje se u tekstu, dok je zbog visokih temperatura i stalnog korišćenja rezervnog kapaciteta akumulacija na reverzibilnoj HE Bajina Bašta izuzetno niska.

  Zato postoji bojazan da čak i u slučaju obilnijih padavina neće biti dovoljno struje za upumpavanje vode u akumulaciju. U 2021.godini Elektroprivreda Srbije proizvela je 33.834 GWh struje, a Kolubara 27 miliona tona uglja, zaključuje

  Izvor: BIZlife/Poslovni dnevnik, N1

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE