Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Francuska NACIONALIZUJE najvećeg proizvođača struje u svetu, platiće ga PAPRENO

  Francuska vlada namerava da plati 9,7 milijardi evra (9,85 milijardi dolara) kako bi preuzela potpunu kontrolu nad EDF (Électricité de France).

  U ugovoru o otkupu koji joj daje slobodne ruke da upravlja najvećim evropskim operaterom nuklearne energije dok se bori sa energetskom krizom na celom kontinentu.

  Ministarstvo finansija je u utorak u saopštenju navelo da će vlada manjinskim akcionarima EDF-a ponuditi 12 evra po akciji, što predstavlja premiju od 53 osto na cenu na zatvaranju 5. jula, dan pre nego što je vlada objavila svoju nameru da u potpunosti nacionalizuje dugovima opterećenu grupu.

  Akcije EDF-a, sa kojima je nastavljeno trgovanje u utorak nakon jednonedeljne suspenzije u očekivanju detalja o vladinom planu otkupa, skočile su za 15 odsto na 11,80 evra.

  Država već poseduje 84 odsto EDF-a, koji je praćen neplaniranim prekidima u nuklearnoj floti, kašnjenjima i prekoračenjem troškova u izgradnji novih reaktora, kao i ograničenjima tarifa za električnu energiju koje je nametnula vlada kako bi zaštitila domaćinstva od rastućih cena električne energije.

  Rat u Ukrajini produbio krizu

  Rat u Ukrajini produbio je krizu u grupi, primoravajući je da kupuje električnu energiju na tržištu po istorijski visokim cenama i prodaje je po jeftinijim nivoima svojim konkurentima.

  Francuska je rekla da će nacionalizacija EDF-a povećati sigurnost njenih energetskih rezervi dok se Evropa bori da pronađe alternative za isporuke ruskog gasa, prenosi Rojters.

  Rastuće cene pogodile su snabdevače energijom širom Evrope, a Nemačka je ranije ovog meseca krenula da spase Uniper, svog najvećeg uvoznika ruskog gasa.

  Francuska, koja bi inače izvozila struju u ovo doba godine, trenutno uvozi iz Španije, Švajcarske, Nemačke i Britanije, a kriza snabdevanja će se verovatno pogoršati ove zime.

  „Nacionalizacija je na kraju jedini način da se spasi kompanija i osigura proizvodnja električne energije“, rekao je Ingo Speich, šef odeljenja za održivost i korporativno upravljanje u Deka Investment, koja ima mali udeo u EDF-u. „Ovo je gorak, ali neophodan korak.

  Izvor: BIZLife

  Foto: YT Scrn

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE