Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Rekordna konkurencija za Oskara za strani film

  Američka Akademija za filmsku umetnost i nauku objavila je da su ove godine za Oskara za najbolji strani film konkurisale 92 zemlje, što je najveći broj kandidata do sada.

  Srpski predstavnik „Rekvijem za gospođu J“ Bojana Vuletića u konkurenciji je sa osvajačem Zlatne palme, „Kvadratom“ Rubena Ostlunda iz Švedske, pobednikom Berlinala „Na duši i telu“ Mađarice Ilidko Enjedi, ali i filmom Andželine Džoli „First They Killed My Father“ koji predstavlja Kambodžu.

  Od poznatijih autora tu su i Lukrecija Martel iz Argentine sa filmom „Zama“, Mihael Haneke koji predstavlja Austriju „Srećnim krajem“, Rašid Bušareb iz Alžira „Putom za Istanbul“, Čileanac Sebastijan Leilo čija je „Fantastična žena“ nagrađena Srebrnim medvedom za scenario u Berlinu i Senegalac Alen Gomis koji je, takođe u Berlinu, dobio Veliku nagradu žirija za „Felisite“. Andrej Zvjagincev, osvajač Nagrade žirija u Kanu, ruski je kandidat sa dramom „Bez ljubavi“, a Agnješka Holand (zajedno sa Kasjom Adamik) predstavnica je poljske sa krimi dramom „Životinjski trag“ (Pokot / Spoor) za koji je dobila Nagradu „Alfred Bauer“ u Berlinu.

  Italiju predstavlja „A Ciambra“ Džonasa Karpinjana o rumunskoj zajednici u Kamrbiji, Francusku „120 otkucaja u minutu“ Robina Kampija o obolelima od side, dobitnik Gran prija u Kanu, a Španiju porodična drama „Leto 1993“ Karle Simon.

  Bugarski kandidat je „Slava“, pobednik 31. Festivala u Herceg Novom, koju smo nedavno gledali u domaćim bioskopima.

  Tu je i kosovski predstavnik je „Unwanted“ Edona Riznavolija o usamljenom dečaku koji živi u Amsterdamu sa majkom izbeglom sa Kosova, dok boje Slovenije brani „Rudar“ Hane Slak o bosanskom imigrantu u Sloveniji koji pronalazi dokaze o egzekucijama posle II svetskog rata.

  Kao što je poznato od ranije, hrvatski kandidat je „Ne gledaj mi u pijat“ Hane Jušić a bosanski „Muškarci ne plaču“ Alena Drljevića. Hrvatski glumac Leon Lučev igra i u slovenačkom i u bosanskom ostvarenju.

  Ove godine svoje kandidate je prvi put poslalo šest zemalja: Haiti (Ayiti Mon Amour), Honduras (Morazán), Laos (Dearest Sister), Mozambik (The Train of Salt and Sugar), Senegal (Félicité) i Sirija (Little Gandhi).

  Izvor: Blic

  Foto: Beta/AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE