Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  RANGIRANO: Najboljih 17 distopijskih filmova svih vremena

  U bioskope širom sveta, uključujući i naše, stigao je film „Blade Runner 2049“, nastavak kultnog filma „Blade Runner“. Sajt Business Insider iskoristio je priliku da se podseti najboljih filmova svih vremena koji govore o (bližoj ili daljoj) budućnosti čovečanstva.
  Sve u svemu, nijedan od filmova ne daje previše pozitivnu perspektivu o nama.

  17. „A.I. Artificial Intelligence“

  Budućnost, polovina 21. veka. Otapanje polova je uništilo većinu gradova i stanovništva, što je navelo prof. Hobija da stvori robota obdarenog veštačkom inteligencijom po imenu Dejvid. Međutim, problemi nastaju kada bračni par koji je „usvojio“ Dejvida uviđa da on nije običan robot lišen emocija, već programiran da voli i oseća…

  16. „The Matrix“

  Haker Neo (Kijanu Rivs) sreće teroristu Marfijusa (Lorens Fišbern), koji mu kaže da je realnost u kojoj živi nije ono što on misli da jeste.
  U filmu se postavlja jedno važno pitanje: Šta se dešava kada tehnologija koju kreiramo postane pametnija od nas?

  15. „Minority Report“

  „Suvišni izveštaj“ vodi nas u budućnost u kojoj je policiji dozvoljeno da uhapsi nekog i pre nego što počini zločin, a to je zasnovano na tehnologiji koja predviđa budućnost. Kada se predvidi da će Džon Anderton (Tom Kruz) počiniti ubistvo osobe koje ne zna, pokušaće da otkrije zašto.

  14. „V for Vendetta“

  „V for Vendetta“ je važan podsetnik na to koliku moć imaju građani nad svojim vladama.

  13. „The Hunger Games“

  U narodu Panem, bira se dvoje dece iz svih 12 distrikata koji su odabrani da se bore do smrti u televizijskom šouu. Ono dete koje preživi biće krunisano kao pobednik „Hunger Games“.
  Svako ko reality show kritički posmatra kao društveni eksperiment, naći će zadovoljstvo u ovom filmu.

  12. „Gattaca“

  U društvu koje rangira svoje članove po tome koliko im je savršeno ukomponovan DNA, genetski inferioran Vinsent Frimen (Itan Hjuk), pokušava da promeni svoju sudbinu tako što krade identitet čoveka koji je gentski superioran, a sve da bi imao bolji život.

  11. „Total Recall“

  Ako izuzmemo glumu Arnolda Švarcenegera, ovo je sjajan film o kontrolisanju ljudi u budućnosti.

  10. „Idiocracy“

  Naučno fanstastična komedija o dvoje prosečno inteligentnih Amerikanca – muškarca i žene (IQ 100) koji su radi eksperimenta odvedeni u stanje hibernacije, i umesto za godinu dana, oni su iz nje probuđeni pet vekova kasnije, u duboko degradiranom i hedoniziranom američkom društvu, gde se ispostavilo da su najinteligentnije osobe na planeti.

  9. „WALL-E“

  Nakon više stotina usamljenih godina obavljanja poslova za koje je i napravljen, radoznali i simpatični Voli (robot za podizanje i premeštanje otpada) otkriva novu svrhu u svom životu kada upozna uglađenog istraživačkog robota po imenu Iv…

  8. „Mad Max: Fury Road“

  Film „Mad Max: Fury Road“ iako ima lake dijaloge, predstavlja jedan od vizuelno najjače filmove, sa iznenađujuće – feminističkom porukom.

  7. „Snowpiercer“

  Zbog neuspelog eksperimenta koji je trebalo da zaustavi globalno zagrevanje, Zemlja iz budućnosti je već 17 godina okovana snegom i ledom. Jedini preživeli se nalaze u vozu koji neprekidno kruži oko Zemlje, a koji pokreće lokomotiva koja radi na principu perpetuum mobilea. U lokomotivi živi Vilford, pronalazač lokomotive, neprikosnoveni vladar i božanstvo za sve u vozu…

  6.„Soylent Green“

  Ovo je film koji je snimljen 1973. godine a koji govori o 2022. godini. Naime, zemlja je prenaseljena a resursa je malo, što stanovnike tera da se hrane misterioznim proizvodima pod nazivom „Soylent“.
  Nakon ubistva jednog od člana borda „Soylent Industries“, počinje da se otkriva tajni sastojak kojise koristi za proizvodnju „Soylent“.

  5. „The Lobster

  Film govori o nekoliko važnih problema koje je naše društvo napravilo. Jedna od tih stvari jeste kažnjavanje osoba koje nemaju partnere.
  Ovo je jedan od najupečatljvijih filmova koje ćete videti. Ne zaboravlja se tako lako.

  4. Children of Men

  Godina je 2029. a prošlo je već 18 godina kako se u svetu nije rodila nijedna beba. Velika Britanija jedna je retkih država koja je uspela da preživi nemire i raspad društva zahvaljujući politici militarističkog režima. U centru priče je Teo (Klajv Oven), nekadašnji aktivista a sada apatični birokrata koji pomaže bivšoj ženi Džulijani (Džulijana Mur) da obezbedi putne isprave za mladu izbeglicu Ki (Kler-Houp Ešiti) za koju se ispostavlja da je trudna. Uz pomoć svog starog prijatelja Džaspera (Majkl Kejn) Teo pokušava da zaštiti trudnicu od opasnosti i tako sačuva jedinu nada za spas čovečanstva.

  3. „A Clockwork Orange“

  Kultni film koji, između ostalog, govori o nekonvencionalnim društvenim eksperimentima koji obećavaju da će promeniti sociopatsko ponašanje u zamenu za kraću zatvorsku kaznu.

  2. „Blade Runner“

  Još jedan kultni film koji govori o borbi između mašina i ljudi. U ovom „black noir“ trileru, Harison Ford u impozantnoj ulozi oživljava muževnog i ranjivog detektiva Rika Dekarda. U budućnosti prepunoj tehnoloških mogućnosti i sveopšteg propadanja, Dekarda, lovca na replike ljudi-ubice, privuče misteriozna žena čije tajne mogu da oslabe njegovu dušu.

  1. „Brazil“

  Brazil je film iz 1985. godine, režisera Terija Gilijama. Kroz crni humor i nadrealističke elemente prikazuje retrofuturističko, antiutopijsko društvo putem kog se kritikuju razne teme iz društvenog i političkog života.

  *Ovoj listi dodali bismo i „Equilibrium“ i jedan od najboljih filmova svih vremena „Odiseja u svemiru“.

  Izvor: BIZLife/Business Insider

  Foto: Youtube/Printscreen

  Piše: N.V.

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE