Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Rekordna inflacija Nemcima drastično smanjila potrošnju

  Gotovo dve trećine potrošača u Nemačkoj troše manje novca zbog rekordne inflacije, objavio je Savez zavoda za zaštitu potrošača Nemačke (VZBV).

  „Gotovo dve trećine ispitanih troši manje novca zbog inflacije, od kojih 20 odsto veruje da će u budućnosti morati da smanji rashode“, saopštila je predsednica VZBV Ramona Pop.

  Najveća većina, njih 61 odsto, štedi pri kupovini namirnica, a 56 odsto štedi pri kupovini odeće i obuće. Zbog porasta maloprodajnih cena jedna trećina ispitanih manje koristi sopstveni automobil. Jedna trećina ispitanih je izjavila da i manje leti zbog rasta cena.

  Inflacija je u oktobru iznosila 10,4 odsto, a na rekordnu inflaciju je najviše uticao porast cena energenata.

  Životne namirnice su u proseku poskupele za 20,3 procenta, a na godišjem nivou najviše je poskupelo jestivo ulje (49,7 odsto), mlečni proizvodi i jaja (28,9) te hleb i proizvodi od žitarica (19,8 procenata).

  Najveći skok cijena u energetskom sektoru je zabeležen kod prirodnog gasa, koji je 109,8 odsto skuplji nego u istom periodu prošle godine. Gorivo je u proseku 22,3 odsto skuplje.

  Ispitivanje je pokazalo kako je 75 odsto ispitanih spremno da duže nosi postojeću odeću umesto kupovine nove. Njih 45 procenata bi se odreklo kupovine novih elektronskih uređaja kada bi stari mogli da se popravljaju.

  Nemci štede, ali ne baš na svemu- evo čega se ipak ne odriču

  Izvor: Seebiz

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE