Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Reketiranje beogradskih vozača

  Piše Milenko Vasović

  Pre dve, tri nedelje zamolio me prijatelj da mu sms porukom platim parking u centru Beograda. Uplatio i zaboravio. Koji dan kasnije plaćao sam parking za sebe i umesto svojih registarskih oznaka ukucao (kopirao) registraciju prijatelja. Revnosni službenici Parking servisa su mi s razlogom pisali kaznu. Ko se parkira po Beogradu razumeće kako se to događa.

  Jasno je da sam ispao pečurka, da sam svojom omaškom uplatio novac Parking servisu a da zapravo nisam ni platio parkiranje. Ipak, okrenuo sam telefon parking službe spreman da čujem kratko predavanje u stilu: ”Sami ste krivi, propisi su takvi, možete napisati žalbu”…

  Ljubazni ženski glas s one strane me je kratko propitao: “Koji je broj vaše registracije”, “za koji auto ste uplatili”, “s kog telefona ste poslali poruku”. Izdeklemovao sam odgovore a isti glas mi je još ljubaznije odgovorio – “nalog (za kaznu) vam je storniran, pazite drugi put, prijatan dan”.

  Pomislio sam Bože, baš lepo, tako se to radi u civilizovanom svetu. Ima nade za Srbiju. Đavo mi nije dao mira pa sam se pohvalio komšijama, takođe vozačima. “Za kaznu” morao sam da slušam njihove tužne priče. Jedna se baš izdvajala, prepričavam u skraćenoj verziji kazivanje očajnika.

  Komšija Joca se parkirao propisno na Slaviji, u dnu Ulice Prote Mateje. Bio je petak 13. novembar, veče oko osam sati. Sačekao je ćerku i unuka, i sa parkinga su po propisu skrenuli desno. Joca retko zalazi u ovaj kraj. Namera mu je bila da uđe u Nemanjinu i spusti se do Železničke stanice.

  Polako, jedva se pomerajući došli su do sredine Slavije kada je Joca shvatio da tuda ne može, da je skretanje u Nemanjinu zbog radova zatvoreno, da je svuda oko njega gradilište. Čudio se kako nema nikakvog znaka, nikakvog upozorenja. Dok je milio kroz gradilište kojim su se tiskali automobili pomislio je da skrene u Beogradsku ulicu pa da se nekako preko Bulevara spusti do Skupštine a posle kroz Kneza Miloša u Nemanjinu.

  Vraga, i Beogradska je zatvorena za saobraćaj; radovi. Nigde znaka, nigde obaveštenja, pomislio je da bar ima policije da pomogne vozačima, da usmeri … Milio je Ulicom kralja Milana i za desetak minuta prevalio je čitavih 200 metara. Unuk se već uzvrteo zapitkuje deda, što stojimo”.

  U tome su ispred Joce dvojica sa istim problemom skrenula levo u Kralja Milutina, ulicu koja izbija na Nemanjinu. Nije dozvoljeno skretanje, ali je jedino moguće. Pomislio je Joca da se napokon izvukao iz nevolje i skrenuo. Još nije ni odahnuo, a začuo je ”zvižduk u osam” i ugledao policajca koji mu pokazuje da se parkira sa strane. Bio je četvrti u redu, iza njega su zaustavljena još dva vozila.

  Bilo mu je jasno šta ga čeka i zašto nema nikakvih obaveštenja, znakova, policije da pomogne i usmerava. Vozače saterane u prekršaj policajci su kažnjavali kao da su uslovi za vožnju regularni, kao da ih beogradske vlasti mesecima ne vozaju satima kroz gradilišta. Sad tu “vožnju” treba i dodatno da plate. Pobesneo je, stiskao zube…

  Nisu vredela objašnjenja ni njegova, ni ostalih vozača da nemaju izbora, da su prinuđeni, da je sramota što ih kažnjavaju, da je to bruka i za policiju i za gradske vlasti. Da bi oni, policajci, trebali da budu kažnjeni što ne pomognu vozačima… Ništa!

  Vlast nema vremena da se pozabavi ovakvim stvarima koje znače život običnom čoveku. Jer, bože moj, mi smo partner Zapadu, mi smo prijatelji Istoku, mi smo faktor stabilnost, mi gradimo grandiozne projekte. Kao da nam poručuju ćutite i trpite, tek ćemo da vas kažnjavamo. Sramota!

   

  Izvor: BIZLife

  What's your reaction?

  Komentari

  • PP vozac

   Kako je onda sa nama iz unutrasnjosti koji jednom godisnje dodjemo u Prestonicu i upadnemo u takvu dzunglu?

  • jasna

   Neka razmisle o onoj narodnoj izreci: "Pamti pa vrati". Uskoro će Beogradjani imati priliku da" VRATE", ako i ovog puta omaše, neka se posle ne žale.

  • Dragan

   Ovde Policija služi samo da uteruje pare u državnu kasu. Parkiram na parkingu, ukradu mi akumulator, njih to apsolutno ne zanima. Parkiram bliže stanu dođe mi komunalac i napiše kaznu. Dva puta sam kažnjen. Tako treba u "normalnoj državi".

  • kiko pavlov

   za ove ljude kakav je Vasovic samo Goli otok, pa neka na miru razmislja...Kada ste vikali UBI SE niste mislili sta prizivate.Sda da cutite...

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE