Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Regionalne kompanije koriste tehnologiju za podsticanje ekonomskog uticaja 

  Mala i srednja preduzeća čine 99 odsto organizacija u svetu, a procenjuje se da ih širom sveta posluje čak 400 miliona. Ova preduzeća, takođe, predstavljaju većinu privrednih subjekata u zemljama centralne i istočne Evrope. Nedavna globalna Microsoft studija  o malim i srednjim preduzećima pokazuje da više od 80 odsto preduzeća prepoznaje značaj tehnologije u ispunjivanju svojih poslovnih ciljeva, a 42 odsto njih smatra da je tehnologija od vitalnog značaja za njihovo poslovanje.  

  ,,Preduzeća koja su još ranije implementirala nove tehnologije u svoje poslovanje i koriste „cloud“ rešenja, povećala su svoju produktivnost i podstakla inovativnost. Ta preduzeća pokazuju pozitivan uticaj tehnologije na svoj poslovni učinak, dok izveštaji o njihovom poslovanju pokazuju veći napredak ka ostvarivanju svojih poslovnih ciljeva, većem godišnjem rastu prihoda, većem poverenju partnera i generalno pozitivnim poslovnim izgledima u poređenju sa drugim preduzećima. Mi ne očekujemo da se stavovi i delovanja malih i srednjih preduzeća promene preko noći“, rekao je Gjula Sarusi, regionalni direktor za korporacije, mala i srednja preduzeća u Microsoft CEE Multi-country regionu*. ,,Danas mala i srednja preduzeća traže više od čisto tehnoloških rešenja – traže podršku i savet o tehnološkoj strategiji kroz partnerstvo, i finansijsku podršku.“

  https://news.microsoft.com/en-cee/2022/12/16/small-and-medium-enterprises-can-digitalize-using-resources-from-eus-recovery-and-resilience-plan-to-increase-its-competitiveness/

  ,,Pored toga, zahvaljujući jednostavnosti i fleksibilnosti ovih tehnoloških alata, malim i srednjim organizacijama je demokratizovan pristup tehnologiji koja je bila rezervisana za velike igrače. U Microsoft-u smo napravili mehanizam za pružanje usluga klijentima na potpuno fleksibilan i pristupačan način, bez ograničenja u pristupu našim tehnologijama, zaključio je Sarusi.

  Gyula Sarusi, Regional Director for Corporate & SMB at Microsoft CEE Multi-country region

  Gyula Sarusi, Regional Director for Corporate & SMB at Microsoft CEE Multi-country region

  U regionu, Spica International, slovenačka kompanija koja za svoje klijente obezbeđuje softverska rešenja za menadzment zaposlenih, koristi Microsoft Azure za razvoj svoje All Hours platforme.

  U Srbiji, najveći maloprodajni lanac u zemlji i član multinacionalnog trgovinskog lanca Ahold Delhaize koristi Azure za aplikaciju lojalnosti pod nazivom “My Maxi”, nudeći  svojim kupcima brojne pogodnosti koje su u skladu sa njihovim kupovnim navikama.

  Hrvatska kompanija Nephos je fokusirana na ostvarivanje težnje svojih klijenata da postanu lideri na svojim tržištima upravo povećanjem svoje digitalne sposobnosti. Njihov opseg usluga zaokružuje čitav proces, od procene IT osoblja i okruženja do cloud rešenja, usavršavanja internih IT timova i savetovanja o optimalnom korišćenju oblaka.

  U Baltiku, Enefit, vodeći energetsi dobavljač baltičkih zemalja, takođe poznat kao Eesti Energia, u Estoniji, stvorio je efikasnije i inovativnije okruženje, koje pokreću Microsoft 365 i Azure, prateći primer digitalizacije koji je postavila estonska vlada. U Litvaniji, Ignitis Grupa je završila projekat implementacije Microsoft-ovog sistema za upravljanje poslovanjem Dynamics 365 F&O (Finance & Operations), kao jedan važan korak napred u ponovnom osmišljavanju i digitalizaciji procesa kompanije. U Letoniji, startup kompanija RoboEatz napravila je potpuno autonoman robotizovan kuhinjski sistem koji priprema, kuva i poslužuje širok spektar jela.

  U istočnoj Evropi i Evroaziji, advokatska firma u Bugarskoj, Bojanov & Co migrirala je svoju hardversku infrastrukturu na Azure i digitalizovala svoje administrativne i poslovne operacije koristeći Microsoft 365, što je olakšalo saradnju u realnom vremenu putem SharePoint-a, OneDrive za preduzeća i Teams for Business. U Ukrajini, AI startap kompanija Elai.io svojim rešenjima omogućava drugim kompanijama da koriste tekst za generisanje video sadržaja i prilagođenih AI (artificial intelligence – veštačke inteligencije) video zapisa. Kazahstanska startup kompanija Uniqa primer je upotrebe AI-a u svakodnevnom životu. Ona prikuplja i analizira podatke iz stvarnih razgovora 24/7 u realnom vremenu, a zatim ih prikazuje u Power BI izveštajima koji se koriste za pomoć menadzmentu u donošenju boljih odluka. U Mađarskoj, OTP banka, pokrenula je inicijativu za modernizaciju centralizovanog bankarstva zasnovaog na cloud-u kako bi ubrzala mogućnost inovacije svojih proizvoda. Sedište OTP banke je ublažilo operativni rizik i poboljšalo svoju otpornost migracijom na Azure cloud rešenja.

  Lepota tehnologije je u njenoj jednostavnosti. Kada mala i srednja preduzeća prihvataju tehnologije kao što su AI, mašinsko učenje (Machine learning) i cloud, koristeći moderna M365 rešenja za rad, Azure cloud rešenja ili naše pametne aplikacije sa „low-code“ Power Platformom za business, pokazuju da se bave ključnim poslovnim izazovima, kao što su bezbednost, optimizacija poslovnih procesa i ekonomičnost.

  Ovaj proces omogućava malim i srednjim preduzećima da budu kreativna i inovativna kako bi podstakla i lokalne ekonomije “, rekla je Krasimira Karaivanova, Head of Department malih i srednjih preduzeća u Microsoft CEE Multi-country regionu*.

  Kao što je nedavno pokazao Microsoft Digital Futures Index, digitalno napredne zemlje dokazano su „zelenije“, bogatije, inovativnije i konkurentnije. Imati snažnu i digitalno dobro razvijenu scenu malih i srednjih preduzeća jedan je od ključnih pokretača njihovog uspeha.

  * Multi-Country je podružnica u Centralnoj i Istočnoj Evropi, uključujući 25 zemalja: Jermenija, Albanija, Azerbejdžan, Belorusija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Estonija, Gruzija, Mađarska, Letonija, Litvanija, Kazahstan, Kirgistan, Moldavija, Mongolija, Crna Gora, Severna Makedonija, Srbija, Slovenija, Tadžikistan, Turkmenistan, Ukrajina i Uzbekistan.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Microsoft

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE