Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  eps

  Havarija u RB ,,Kolubara“: Oglasio se EPS

  Na istočnom delu površinskog kopa Polje „E“, 24. januara popodne došlo je do aktivacije postojećeg klizišta i trenutno je zaustavljena proizvodnja bagera „glodar 7“ koji radi na otkopavanju uglja na BTU sistemu. Ekipe za sanaciju izašle su na teren u najkraćem roku, a proizvodnja uglja u Ogranku RB „Kolubara“ nije ugrožena, navodi se u saoštenju EPS-a.

  Kako ističu, nema povređenih radnika, niti uticaja na snabdevanje električnom energijom naselja u zoni rudarskih radova.

  U toku su radovi na terenu, a očekuje se da će bager, nakon sklanjanja zemlje koja je delimično zatrpala jednu spoljnu gusenicu bagera „glodara 7“, biti transportovan na lokaciju, gde će u narednih desetak dana biti urađeni već ranije planirani preventivni mašinski radovi. Biće pojačan rad bagera „glodar 8“, a u petak će se uključiti i „glodar 2” kako bi se nadoknadile količine uglja koje kopa „glodar 7“.

  Rad svih proizvodnih kapaciteta „Elektroprivrede Srbije“ je stabilan, a na deponijama termoelektrana EPS-a ima 1,48 miliona tona uglja, što je za 5,4 odsto više od plana i deponije su potpuno spremne. Snabdevanje građana i privrede električnom energijom je sigurno, a tokom januara EPS je izvezao električne energije u vrednosti 12,4 miliona evra. I narednih dana biće nastavljen izvoz električne energije i to od sedam do 10 miliona kilovat-sati (7 -10 GWh) dnevno, navodi se.

  Ministarka bila na licu mesta

  Podsetimo, u Rudarskom basenu Kolubara sinoć je došlo do havarije na polju E u kojoj nije bilo povređenih, niti većeg oštećenja na opremi, kako je izjavila ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović nakon obilaska kopa. Ona je istakla da neće biti ugroženo snabdevanje strujom Lazarevca i okolnih mesta.

  „Došlo je do havarije u RB Kolubara, klizišta koje je zaustavilo rad jednog bagera, koji je značajan za ovo istočno polje (E) i htela sam da se uverim da nema većeg oštećenja na opremi. Niko nije povređen i najvažnije je da su tu već ljudi koji saniraju situaciju“, rekla je Đedovićeva u izjavi dostavljenoj Tanjugu.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Beta/AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE