Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Schneider Electric

  Schneider Electric poziva na ubrzanje energetske tranzicije i rešavanje energetske krize

  Kompanija Schneider Electric, lider u digitalnoj transformaciji upravljanja energijom i automatizaciji, objavila je poziv vladama i kompanijama širom sveta da ubrzaju svoje delovanje u oblasti održivosti i povećaju ulaganja u tehnologije, koje će im pomoći da smanje emisije CO₂ i ojačaju svoju energetsku bezbednost.

  Poziv dolazi u vreme naglog rasta cena energije, krize u energetskom snabdevanju i sve većih klimatskih promena, koji predstavljaju velike izazove za kompanije, ekonomije i društva u celom svetu. Ovi izazovi su bili neke od glavnih tema godišnjeg okupljanja na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu u Švajcarskoj, kom su prisustvovali izvršni direktori kompanije Schneider Electric-a.

  S obzirom na to da 38 odsto globalnih emisija CO2 potiče iz zgradarstva i dodatnih 32 odsto iz industrije[1], proizvodi, softveri i usluge Schneider Electric-a u oblasti industrijske automatizacije i energetskog upravljanja pomažu kompanijama, industrijskim sektorima, menadžerima zgrada i domaćinstvima da dekarbonizuju i digitalizuju svoju energetsku potrošnju.

  Schneider Electric takođe nudi dubinski uvid u trendove i rešenja dekarbonizacije putem ispitivanja, istraživanja i detaljnih izveštaja koje je sakupio Schneider Electric institut za istraživanje održivosti.

  Jedno nezavisno ispitivanje preko 500 menadžera C nivoa koje je prošle godine naručio Schneider  je ustanovilo da kompleksnost dekarbonizacije često otežava obaveze i ulaganja u održivo poslovanje. Finansijska izdvajanja za inicijative na polju održivosti i dekarbonizacije među ispitanim kompanijama u proseku iznose manje od dva odsto očekivanog prihoda u naredne tri godine – uprkos činjenici da su takva ulaganja često efikasna i isplativa, uz povrat ulaganja kraćim od jedne do tri godine u najvećem broju slučajeva.

  Ispitanici su istakli usaglašavanje interesnih grupa, budžet, tehnologiju, veštine i regulative kao izazove za primenu održivosti. Međutim, većina je rekla da će unapređena industrijska automatizacija i modernizacija elektroinfrastrukture biti glavni deo njihovog plana održivosti za naredne tri godine.

  Nabavka obnovljive energije je među vodećim inicijativama na strani ponude, dok je elektrifikacija – ključna mera na strani potražnje – nisko rangirana među prioritetima organizacija, kada je reč o održivosti. Pored elektrifikacije, dostizanje veće efikasnosti u okviru postojeće infrastrukture, putem digitalizacije i automatizacije će biti među najvažnijim prednostima u narednoj deceniji, s obzirom da su to najbrži i najisplativiji načini da mnoge organizacije smanje emisije.

  Nedavni izveštaj o potencijalu elektrifikacije EU Schneider Electric-a je ustanovio da bi fokus na sektore u kojima je elektrifikacija, i izvodljiva i atraktivna, mogao da poveća udeo električne energije u energetskom miksu sa oko 20 na 50 odsto. Zauzvrat, udeo prirodnog gasa i nafte bi opao za oko 50 odsto, što bi značajno doprinelo unapređenju energetske bezbednosti. Schneider Electric nudi konkretna, praktična rešenja koja kompanijama širom sveta pomažu da brže i efikasnije izvrše ovu tranziciju.

  Svrha i profit moraju da se usklade da bi postale moćne sile u borbi protiv klimatskih promena“, izjavio je Žan-Paskal Trikoar, predsednik i generalni direktor Schneider Electric-a i dodao da vimamo tehnologiju za rešavanje energetskih i klimatskih izazova i obezbeđivanje sigurne, pouzdane i održive raspodele i potrošnje energije. „Naš pristup zasnovan na podacima, koji obuhvata industrijsku automatizaciju, digitalizaciju i tehnologiju digitalnih blizanaca, stvara uslove za svetliju, održiviju i prosperitetniju budućnost. Potreba za hitnim delovanjem nikad nije bila veća nego sada.“, poručio je generalni direktor Žan-Paskal Trikoar.

  Angažovanje na polju održivosti potvrđuje i to da je Schneider Electric i ove godine, dvanaestu godinu zaredom, na Corporate Knights listi 100 lidera u oblasti održivosti za 2023. godinu, i to kao prvi u svojoj kategoriji i kao sedmi u ukupnom plasmanu.

  Odlični rezultati u pogledu ostvarenja klimatskih i društvenih ciljeva, kao što su  održivi prihodi i investicije, rodna ravnopravnost, pomogli su da se obezbedi vodeća pozicija kompanije Schneider Electric u svojoj kategoriji u ovom godišnjem indeksu, koji je sastavila grupa za istraživanje održivosti Corporate Knights. Globalni 100 se zasniva na rigoroznoj proceni preduzeća sa prihodima preko milijardu dolara. Kompanija Schneider Electric je jedina u svojoj kategoriji koja je proglašena za Global 100 svake godine od 2012. i koju je Corporate Knights rangirao kao najodrživiju korporaciju na svetu 2021. godine.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Schneider Electric

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE