Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Rat u Ukrajini dodatno UGROŽAVA ekonomiju EU

  Ruska agresija na Ukrajinu nastavlja negativno da utiče na ekonomiju Evropske unije koja će zabeležiti manji rast i veću inflaciju nego što se ranije očekivalo.

  U Letnjim (privremenim) ekonomskim prognozama predviđa se da će rast ekonomije EU u ovoj godini biti 2,7 odsto, a u sledećoj 1,5 odsto. Proletos je rast u EU u 2022. prognoziran na 2,7, a u 2023. na 2,3 odsto.

  Evropska komisija navela je da su se mnogi rizici iz prolećnih prognoza materijalizovali i da je ruska agresija na Ukrajinu donela dodatni pritisak na cene energije i hrane.

  To je pak doprinelo jačanju globalnog inflatornog pristiska i smanjenju kupovne moći domaćinstava. Takođe je izazvalo brži odgovor monetarne politike nego što se prethodno očekivalo.

  Ekonomija EU posebno je osetljiva na razvoj situacije na tržištu energije zbog velike zavisnosti od ruskog fosilnog goriva, kao i na slabljenje globalnog rasta koje umanjuje spoljnu tražnju, navela je Komisija.

  Istovremeno se predviđa da će inflacija dostići istorijski maksimum u 2022, od 8,3 odsto na nivou EU i 7,6 odsto u zoni evra, pre nego što u 2023. popusti na 4,6 odnosno četiri procenta.

  Sve oči uprte u Ukrajinu

  Komisija je navela da rizici po ekonomske aktivnosti i inflaciju u velikoj meri zavise od razvoja situacije sa ratom i posebno njegovih posledica na snabdevanje Evrope gasom.

  Evropski komesar za ekonomiju Paolo Đentiloni rekao je da akcije Moskve remete snabdevanje energentima i žitom, doprinose rastu cena i slabljenju poverenja.

  „Pošto su tok rata i pouzdanost snabdevanja gasom nepoznati, prognoza je podložna velikoj neizvesnosti i rizicima. Da bi se kretala ovim nemirnim vodama, Evropa mora da pokaže liderstvo“, rekao je Đentiloni.

  Izvor: Beta

  Foto: Beta_AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE