Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Fitnes klub, fiskalni račun

  Fitnes klubovi, frizeri i restorani najčešće NE IZDAJU fiskalni račun

  Za dva meseca primene novog sistema fiskalizacije, dnevno se izda oko 11 miliona fiskalnih računa. U više od 6.000 kontrola njih 850 nije izdalo fiskalni račun. Najčešće nepravilnosti utvrđene su kod sportskih društava, fitnes klubova, teretana, frizera, ugostitelja, prema rečima direktora Poreske uprave Nenada Krtolice.

  Od 1. maja u Srbiji se primenjuje novi sistem fiskalizacije. Za cilj ima sigurnije poslovanje i efikasniju borbu protiv sive ekonomije. On omogućava inspektorima da prate promet prodajnih objekata u realnom vremenu, prave analize i idu u ciljane kontrole.

  Nenad Krtolica, pomoćnik direktora Poreske uprave kaže za RTS da je još rano govoriti o finansijskim efektima fisklizacije, ali je izvesno da oni postoje.

  „Imamo poboljšanje finansijske discipline u segmentu evidentiranja prometa, preko fisklanih uređaja, što govori u prilog da se svaki dan izda 10 do 11 miliona fiskalnih računa“, kaže Krtolica.

  Novac

  Novac (Pixabay)

  Učinjen prvi korak ka fiskalizaciji

  Dodaje da je 142.000 poreskih obveznika kao prvi korak ka fiskalizaciji prijavilo svoje lokacije – oni su prijavili 220.000 poslovnih prostora.

  „Od 1. maja izvršili smo preko 6.300 kontrola. Utvrđeno je da poreski obveznici nisu izdali fiskalni račun u preko 850 slučajeva. To ima za posledicu ima privremeno zatvaranje objekata u trajanju od 15 dana“, kaže Krtolica.

  Prema njegovim rečima, najčešće nepravilnosti utvrđene su kod sportskih društava, fitnes klubova, teretana, frizera, ugostitelja.

  Restoran, gosti

  Gosti, restoran (Pixabay)

  Prekršaji su ravnomerno raspoređeni po celoj Srbiji

  „Izdavanje računa u relanom vremenu i njihovo praćenje podrazumeva da možemo u svakom trenutku videti aktivnosti u vezi sa izdavanjem računa, način plaćanja i sve ostalo što je domenu izdavanja fisklanog računa od strane poreskog obveznika“, napomenuo je pomoćnik direktora Poreske uprave.

  Naveo je primer da ukoliko resotran na dobroj lokaciji za vreme ručka izda pet računa, mogu da vide da nešto nije u redu.

  Govoreći o fiskalizaciji na pijacama, Krtolica je rekao da je na snazi uredba do kraja godine na osnovu koje su oslobođeni od fisklaizacije. Ministarstvo finansija, Poreska uprava, predstavnici pijačnih prodavaca i pijačnih uprava sagledavaju aspekte tog poslovanja kako bi pronašli najbolje rešenje za njih.

  „Veoma je važno da svako od nas uzme fisklani račun jer se od tog novca finansira ono što je najpotrebnije. Finasniraju se bolnice, vrtići, auto-putevi. Neizdavanjem fiskalnog računa poreski obveznik stavlja te pare u svoj džep“, zaključio je Krtolica.

  Izvor: RTS

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE