Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Likvidacija

  Rast bankrotstava u regionu nije zaobišao ni Srbiju

  Sudeći prema rastu broja bankrota u ekonomijama zemalja Centralne i Istočne Evrope, a prema istraživanju bonitetske kuće Kofas, zemlje u ovom regionu su dostigle vrhunac.

  Od 14 zemalja iz regiona devet ih je zabeležilo rast bankrotstava, a pet smanjenje. Nažalost među ovih devet nalazi se i Srbija.

  Kako se ocenjuje u analizi Kofasa, u prošloj godini region je dostigao rekordan privredni rast u poslednjih osam godina od 4,5 odsto i očekuje ih blagi pad.

  Ipak, još nema naznaka recesije uglavnom zbog solidne domaće tražnje, mada u ovoj i 2019. godini makroekonomsko okruženje neće biti na nivou iz 2017. godine.

  Trebalo bi dodati da Srbija u investicionom ciklusu kasni za zemljama CIE tri-četiri godine, na šta ukazuje i značajno manji privredni rast prethodnih godina u odnosu na region.

  Kofas prognozira da će u 2018. u odnosu na prošlu godinu stopa bankrotstava skočiti za 10,4 odsto, i još za 15,5 odsto u 2019. godini.

  U 2017. godini najveću stopu bankrotstava zabeležila je Hrvatska čak 40,1 odsto, ali to je posledica usvajanja zakona 2015. godine po kome Nacionalna finansijska agencija (FINA) ima obavezu da otvori stečaj za sve kompanije koje su u blokadi duže od 120 dana.

  Druga po rastu broja stečaja u 2017. u odnosu na 2016. je Poljska sa 16,4 odsto, zatim Mađarska sa 14,4 odsto, a na četvrtom mestu je Srbija sa 13,4 odsto više otvorenih stečaja u prošloj u odnosu na prethodnu godinu.

  Kada se meri stopa nesolventnih preduzeća u odnosu na sve registrovane firme u zemlji, Srbija ih je u 2017. imala najviše, 4,62 odsto. Značajan udeo ovih firmi u privredi još je imala Mađarska 3,06 odsto i Litvanija (2,83 odsto), dok su u svim ostalim zemljama nesolventna preduzeća činila manje od jedan odsto svih registrovanih firmi.

  Ono što je pozitivno je što će se, prema oceni Kofasa, u naredne dve godine u Srbiji smanjivati broj novih stečajeva dok se Poljskoj i baltičkim zemljama predviđa snažan rast firmi u problemima.

  Gledajući po sektorima, najveća stopa bankrotstava u prošloj godini desila se u građevinarstvu. Mada je ova oblast privrede beležila visok rast, pre svega zbog javnih investicija, veliki broj malih preduzeća nije uspeo da se izbori sa velikom konkurencijom i padom marži, kao ni sa nestašicom radnika.

  Izvor: Danas

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE