Raspisan poziv za ZAMENU STOLARIJE: Rok za prijavu 21. maj

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Subvencije-za-zamenu-stolarije

  Raspisan poziv za ZAMENU STOLARIJE: Rok za prijavu 21. maj

  Ministarstvo rudarstva i energetike raspisalo je javni poziv za dodelu sredstava za finansiranje Programa energetske sanacije stambenih zgrada, porodičnih kuća u stanova koji sprovode jedinice lokalne samouprave, a rok za prijavu za dodelu sredstava je 21. maj.

  Ministarstvo dodeljuje 54 miliona dinara za ove namene, a maksimalni iznos sredstava po lokalnoj samoupravi je 10 miliona.

  Predviđeno je da građani finansiraju 50 odsto ukupne investicije, a drugu polovinu obezbeđuju opština i država.

  Naime, na osnovu Predloga zakona o energetskoj efikasnosti i racionalnoj upotrebi energije Uprava za enegetsku efikasnost će u saradnji sa lokalnim samoupravama sufinansirati troškove zamene stolarije u domaćinstvima u iznosu do 50 odsto. Predviđeno je da Uprava počne da radi u junu, posle čega bi počela da prima zahteve građana.

  Kako je ranije najavljeno, nakon što Ministarstvo rudarstva i energetike raspiše javni poziv za prijavu lokalnih samouprava za učešće u programu, lokalne samouprave treba da raspišu javne pozive za izvođače radova i javne pozive za prijave građana.

  Dva modela su u opciji

  Držani sekretar Zoran Lakićević rekao je ove nedelje da su u  pripremi dva modela po kojima će građani moći da se prijave.

  Krenućemo prvo sa pripremnim projektima u pojedinim opštinama u Srbiji i finansiranje će biti tako što će 50 odsto da finansira Uprava za energetsku efikasnost i lokalna samouprava, a 50 odsto građani, rekao je Lakićević.

  Kaže da ni ovih 50 odsto za građane nije malo, tako da će se kroz drugi model omogućiti da za tih 50 odsto građani mogu da uzmu kredit i da tako pokriju taj deo.

  “Očekujemo da ove godine krenemo sa ovim prvim modelom, da se direktno sredstva daju 50 odsto od strane države, a 50 odsto od strane građana. Što se tiče ovog drugog modela, on nije još formiran, ali biće do kraja godine”, naglasio je.

  Kako se prijaviti?

  Kako se navodi u samom Javnom pozivu, predviđeno je finansiranje Programa koji obuhvata između ostalih, sledeće mere energetske efikasnosti: zamene spoljnih prozora i vrata i drugih transparentnih elemenata termičkog omotača, postavljanja termičke izolacije zidova, krova, tavanica iznad otvorenih prolaza, zidova, podova na tlu i ostalih delova termičkog omotača prema negrejanom prostoru,  unapređenje termotehničkih sistema objekta putem zamene sistema ili dela sistema efikasnijim sistemom sledećim pojedinačnim merama…

  Građevinski radovi pojedinačnih projekata energetske sanacije kojima se ne utiče na unapređenje energetske efikasnosti, odnosno, koji nisu deo termičkog omotača stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova, niti obuhvataju montažno/demontažne radove na omotaču i nisu deo radova na unapređenju termotehničkih sistema, ne mogu se finansirati sredstvima Programa.

  Podnosilac prijave može konkurisati samo sa jednim Programom i mora imati usvojen odgovarajući akt jedinice lokalne samouprave o finansijskoj podršci unapređenju energetske efikasnosti stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova na teritoriji lokalne samouprave.

  Takođe, mora imati opredeljena sredstva u budžetu za sufinansiranje mera energetske sanacije stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova.

  Kako se očekuje, prijavljivanje za građane bi trebalo da počne u junu, a prvi ugovori bi trebalo da budu realizovani na jesen.

  Koji su kriterijumi za izbor lokalnih samouprava

  U javnom pozivu objavljenom u dnevnom Listu „Politika“ ali i na sajtu resornog ministarstva navedeno je šest kriterijuma za izbor lokalnih samouprava: spremnost za realizaciju; raznovrsnost ponuđenih mera za energetsku sanaciju; procenat budžeta opredeljen za realizaciju mera; procenat učešća lokalne samouprave u finansiranju projekta; iskustvo u realizaciji istih ili sličnih javnih poziva i razvijenost lokalne samouprave.

  Odluka o izboru Programa biće objavljena na internet stranici Ministarstva, link: https://mre.gov.rs/aktuelnosti/javni-pozivi, za informacije u vezi Javnog poziva svi koji žele mogu se obratiti mejlom fondee@mre.gov.rs.

  https://www.bizlife.rs/sve-o-subvencijma-za-stolariju-drzava-placa-50-zahtevi-od-juna/

  Izvor: BIZLIfe

  Foto: Pexels

  What's your reaction?

  Komentari

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE