Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Raspisan javni poziv za prodaju preostalog potraživanja 7 banaka u stečaju

  Agencija za osiguranje depozita raspisala je javni poziv za prodaju preostalog dela portfelja potraživanja koje Agencija potražuje u ime i za račun Republike Srbije i sedam srpskih banaka u stečaju – Nove Agrobanke, Univerzal banke, Jugobanke, Beogradske banke, Beobanke, Privredne banke Beograd i stečajne mase Invest banke.

  Reč je o potraživanjima banaka čiji je Agencija stečajni upravnik, ukupne vrednosti 317,8 miliona evra od čega je 279,1 milion evra potraživanja banaka u stečaju, dok 38,1 milion evra Agencija potražuje u ime i za račun Republike Srbije.

  Šta predviđa javni poziv?

  Ovaj portfolio prati uspešne prodaje takozvanog pilot portfolija i velikog portfolija potraživanja, ukupne nominalne vrednosti preko dve milijarde evra, navodi se u saopštenju Ministarstva finansija. 

  Potpredsednik Vlade Srbije i ministar finansija Siniša Mali rekao je da je ovo poslednji deo portfolija banaka u stečaju ove vrste koji država planira da proda.

  „Prodaja preostalog portfolija deo je šire strategije za rešavanje ovog višedecenijskog problema čiji su pozitivni efekti višestruki. Na ovaj način omogućavamo efikasno i transparentno namirenje poverilaca i budžeta, vraćamo decenijama zarobljenu imovinu u regularne privredne tokove, i otvaramo vrata za nove investicije“, rekao je Mali.

  On je takođe naglasio da je kao rezultat predmetne strategije učešće problematičnih kredita na najnižem nivou od kada se ovaj pokazatelj prati, i u oktobru je iznosio 3.16 osto, znatno ispod pretkriznog nivoa.

  Mali je istakao da se potraživanja prodaju metodom javnog prikupljanja ponuda, te da zainteresovani kupci imaju rok do 9. januara 2023. da Agenciji podnesu Izjavu o zainteresovanosti.

  Detaljan postupak prodaje sve do faze podnošenja obavezujućih ponuda, koja se završava 20. aprila sledeće godine, opisan je u tekstu oglasa objavljenom na sajtu Agencije za osiguranje depozita.

  Omogućen produžetak roka za otplatu kredita

  Izvor: BIZLife

  Foto: Unsplash

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE