Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  „Ranije smo hranili Evropu, a sada uvozimo paradajz iz Jordana“

  Posledice krize koju je izazvala epidemija u Bugarskoj je, prema rečima ministra odbrane te zemlje Krasimir Karakačanov, moguće ublažiti „ograničenjem uvoza stranih proizvoda“

  Kako on navodi, potrebno je da Bugarska preduzme mere kako bi zaštitila svoju poljoprivredu i da privremeno ograniči uvoz stranih proizvoda.

  Karakačanov smatra da nije normalno da 80 odsto poljoprivrednih proizvoda u Bugarskoj bude iz uvoza.

  „Nije normalno ni da Bugarska, koja je do 9. septembra 1944. godine hranila čitavu Srednju Evropu, a zatim i celu Istočnu Evropu, uvozi pasulj, sočivo i beli luk iz Kine, zatim paradajz iz Jordana gde se obrađuje samo pet odsto zemlje, paradajz iz Turske i kruške iz Argentine – izvinite, zbog čega to radimo? To je apsurdno“, izjavio je on za „bTV“.

  On je rekao i da je koronavirus ukinuo princip slobodnog kretanja robe unutar Evropske unije.

  „Slobodno kretanje je zaustavljeno. Šta da radimo kada je slobodno kretanje robe otežano? Dešava se povećanje cena. Ukoliko se ova kriza nastavi, mogu nastati problemi i sa prehranom“, izjavio je ministar.

  Zato je potrebno, prema njegovim rečima, ograničiti uvoz stranih proizvoda kada dođe vreme za berbu voća i povrća.

  „To je potrebno da bi proizvodnja bugarskih poljoprivrednika mogla da bude realizovana. Treba privremeno obustaviti uvoz, na primer, trešanja iz Argentine, kada one sazru u Bugarskoj (to je, uzgred, usvojio parlament, na zahtev ministara ekonomije i poljoprivrede). Dozvolite Bugarima da prodaju robu, umesto da jedu proizvode za koje se ne zna kako su uzgajani, ali su malo jeftiniji. Obezbedite snabdevanje bugarskog tržišta bugarskim paradajzom“, istakao je on, prenosi Sputnjik.

  Karakačanov je dodao da tržište može da se otvori za uvoz kada se sezona proizvodnje završi.

  „Da, sezona je ovde kraća: kada se ona završi, možete otvoriti tržište za uvoz. Ali kada tvoji proizvodi sazrevaju, kada svojim građanima moraš pružiti priliku da zarade na onome u šta su uložili rad i istovremeno ga ubijati ─ to je glupost“, zaključio je ministar.

  Izvor: Sputnjik

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE