Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  „RADNO VREME marketa ograničiti do 18h, nedeljom da ne rade“

  Hrvatski profesor ekonomije, bivši dekan i saborski zastupnik Ivan Lovrinović objavio je na Fejsbuku, kako tvrdi, pismo jednog ugostitelja.

  U pismu se navodi predlog da se radno vreme marketa ograniči do maksimalno 18 sati i da nedeljom ne rade jer njihovo radno vreme uništava kompletno ugostiteljstvo.

  Potom se navodi i ilustrativan primer:

  „Jedno pečeno pile košta cca 30 kn (4 evra), dva piva 16 kn (2,13 evra), paradajz 5 kn (0,67 evra), četvrtina hleba 2 kn (0,27 evra), što ukupno iznosi 53 kune (7,06 evra). Država od toga putem PDV-a dobije oko 13 kuna (1,73 evra). Da je taj isti gost to isto konzumirao u restoranu platio bi 250 kn (33,31 evro), a iznos PDV-a bio bi veći od kompletnog računa u hipermarketu. Dakle, hipermarketi uništavaju i ugostitelje i državni budžet. Moj predlog: ograničiti radno vreme marketa do maksimalnih 18 sati i nedelja neradna. Šta biste Vi predložili?“ piše u pismu koje je podelio, nakon čega je napisao i odgovor.

  „Moj odgovor: Predložio bih isto kao i Vi, jer su to turistički osvešćene zemlje davno regulisale na način da svako može da radi, a ne da marketi uništavaju ugostitelje i tako smanjuju prihode budžeta. Osim toga, postojeće stanje podstiče jeftini turizam i povećava zagađenje okoline koje je sve veći trošak o kojem skoro niko ne govori. Hipermarketi strahovito podstiču uvoz i tako se kroz naš turizam prodaje dominantno strana roba“, tvrdi ekonomista Lovrinović.

  Uz sve to, dodaje, Hrvatska narodna banka precenjenim kursom kune zadaje još dodatni udarac jer ruši konkurentnost i smanjuje prihode svima koji od toga žive. Od postojećeg modela turizma, ističe, svi imaju više koristi od njih samih u Hrvatskoj.

  „Uz sve rečeno, strani trgovački prehrambeni lanci nisu u proteklih 15 godina uplatiti u državni budžet ni kunu poreza na dobit jer stalno iskazuju gubitak“, napisao je profesor s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, prenosi Index.

  Izvor: Index

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE