Radnike "Staklare" jutros na ulazu u fabriku dočekao spisak otpuštenih

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Radnike “Staklare” jutros na ulazu u fabriku dočekao spisak otpuštenih

  Deo radnika Srpske fabrike stakla u Paraćinu, u ponedeljak ujutru je na ulazu sačekao spisak sa imenima 230 radnika, koji od jutros nisu među zaposlenima.

  Njima su blokirane ID kartice pa ne mogu da uđu u fabriku kako bi uzeli lične stvari iz kancelarija.

  Doskorašnji predsednik Samostalnog sindikata fabrike Živojin Matejić, rekao je FoNetu da su radnici zbunjeni i uplašeni jer nemaju nikakve informacije zbog čega su baš oni na spisku prekobrojnih, prenosi N1.

  “Oni nisu potpisali nikakva rešenja. Jednostavno su se pronašli na spisku prekobrojnih i sada na kiši, ispred ulaza u fabriku čekaju nove poteze stečajnog upravnika”, rekao je Matejić.

  Prema njegovim rečima, sindiakt je onemogućen da reaguje jer po Zakonu, u firmama koje odu u stečaj prestaje rad sindikata.

  “Sindikat od jutros praktično ne postoji pa više nismo u mogućnosti da reagujemo i pomognemo kolegama koji su već u prvom krugu otpuštanja ostali bez posla. Plašim se da je ovo tek početak i da će biti još otpuštanja”, ocenio je Matejić.

  On je kazao da odlazak fabrike u stečaj, za većinu radnika, koji ostanu bez posla, predstavlja pravu socijalnu katastrofu jer su prezaduženi.

  “Ljudi koji ostanu bez posla biće dovoedeni do prosjačkog štapa jer neće imati od čega da otplaćuju kredite, pa mogu samo da čekaju sudske izvršitelje da im zaplene imovinu”, istakao je Matejić.

  Privredni sud u Kragujevcu protekle sedmice otvorio je stečaj nad Srpskom fabrikom stakla u Paraćinu zbog neizmirenih potraživanja čačanske firme “Veksilum” od 47 miliona evra.

  U fabrici je, pre današnjeg otpuštanja, bilo 825 zaposlenih, a sada ih je ostalo oko 600.

  Račun SFS je u blokadi od novembra prošle godine.

  Izvor: N1, Fonet

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE