Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Radnici Leonija OBUSTAVILI RAD na sat: SMANJILI im plate za pet do 10.000 RSD

  Radnici kompanije „Leoni“ u pogonima u Malošištu, Nišu i Prokuplju spontano su obustavili rad na jedan sat zbog smanjenja zarada i neisplaćivanja prekovremenog rada.

  Kako agencija Beta saznaje od radnika, ne radi se o organizovanom i prijavljenom štrajku jer tako nešto, kako su kazali, u „Leoniju“ nije moguće, već su zaposleni jutros odbili da da rade pre nego što se sastanu sa direktorima i šefovima pogona.

  „Tražili smo sastanak sa rukovodstvom fabrike kako bi nam objasnili zbog čega su nam junske plate smanjene za 5.000 do 10.000 dinara. Plate su do sada bile oko 39.000 dinara, a sada su nam isplatili izmedju 31.000 i 35.000 dinara“, istakao je jedan od radnika kompanije „Leoni“.

  Jedna od nezadovoljnih radnica kazala je da su se uslovi rada u „Leoniju“ drastično pogoršali od kada su strani direktori otišli a na njihovo mesto došli naši ljudi.

  „Prekovremeni rad i rad subotom se preračunava u slobodne dane, ali se ti slobodni dani uzimaju ukoliko vas fabrika preko nedelje pošalje dva, tri dana na odmor jer trenutno nema posla. Ukoliko radite na traci a zatreba vam slobodan dan iz bilo kog razloga nema šanse da ga dobijete, koliko god prekovremenog rada imali“, naglasila je radnica „Leonija“.

  Ona je kazala da se radnici redovno premeštaju sa jednog radnog mesta na drugo ili iz jedne fabrike u drugu, iako većina nije potpisala saglasnost za tako nešto.

  „Svi koji se pobune zbog malih plata ili zbog premeštanja na drugo radno mesto dobijaju odgovor da mogu da uzmu radnu knjižicu i odu iz fabrike, ukoliko im nešto ne odgovara. Nema kompromisa i dogovora“, rekla je radnica „Leonija“.

  Kompanija „Leoni“ za sada se nije oglasila povodom obustave rada zaposlenih.

  Prilikom nedavne proslave deset godina rada u Srbiji te nemačke kompanije koja proizvodi automobilske kablove rečeno je da u njenim pogonima u Malošištu, Prokuplju i Nišu radi 9.000 radnika.

  Ministarstvo finansija objavilo je ovih dana da je u prvih pet meseci „Leoni“ ostvario izvoz od 105,9 miliona evra i da se na listi naših najvećih izvoznika nalazi na petom mestu.

  Izvor: Beta

  Foto: Beta, arhiva

  What's your reaction?

  Komentari

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE