Radnici "Goše" najavljuju i sudsku borbu

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Radnici “Goše” najavljuju i sudsku borbu

  Privredni sud u Požarevcu doneo je odluku o otvaranju stečaja u Fabrici šinskih vozila “Goša” koja je izazvala veliko nezadovoljstvo među zaposlenima, odlučnim da se tom procesu suprotstave pravnim putem, ali i protestima.

  Stečaj je proglašen iako za to ne postoji nijedan opravdan razlog. Imamo ugovorene poslove i u zemlji i u inostranstvu, primera radi u Iranu, koji mogu da obezbede zaradu i nesmetan rad fabrike. Međutim i pored toga nadležni sud je mimo svake ekonomske logike doneo odluku o stečaju. Sad je sasvim jasno da iza takve odluke stoji Vlada Srbije koja je u dosluhu sa sadašnjim vlasnikom Goše, firmom sa Kipra Lisnart. Očito je da je krajnji cilj da se fabrika očišćena od dugova nekom proda budzašto. U tu zakulisnu radnju je umešan i aktuelni vlasnik fabrike – kaže za Danas Milan Vujičić, predsednik Štrajkačkog odbora u Goši.

  Prema njegovim rečima, radnici Goše neće odustati od borbe za poništenje odluke o otvaranju stečaja koju će voditi svim legalnim sredstvima.

  – Danas ili sutra ćemo razgovarati sa našim advokatima kako bi se konsultovali o narednim koracima koje ćemo preduzeti. Ono što je sasvim jasno je da ćemo svoja prava pokušati da zaštitimo kako pred domaćim tako i međunarodnim sudovima. U slučaju da se odluka o stečaju održi, naš zahtev je da oni koji će biti prvi namireni budu upravo radnici. Ozbiljno razmišljamo i o organizovanju protesta protiv stečaja koji će se zbiti ili ovde u Smederevskoj Palanci ili u Beogradu ispred zgrade Vlade Srbije.

  Inače, stečajni postupak Goše pokrenula je firma AA Kapital konsalting zbog potraživanja od 400.000 evra. Interesantno je da je ta firma osnovana pre nešto više od dva meseca. Za stečajnog upravnika Goše imenovan je Aca Micić iz Žagubice. Svi poverioci Goše imaju rok od 90 dana da prijave svoja potraživanja. Goša je do aprila ove godine bila u vlasništvu slovačke firme ŽOS Trnava koja je svoja potraživanja prenela na ćerku firmu ŽOS Zloven kada je tu fabriku prodala kiparskom Lisnartu.

  Radnici Goše su od marta ove godine štrajkovali zbog neisplaćenih plata i doprinosa. U septembru je proces rada obnovljen da bi se završili neki ugovoreni poslovi, a novi poslodavac je počeo da isplaćuje zaostale zarade. Dosad je Lisnart isplatio oko 190.000 dinara duga po radniku dok ukupan dug iznosi oko 600.000 do 800.000 dinara po zaposlenom.

  Izvor: Danas

  Foto: Screenshot

  What's your reaction?

  Komentari

  • Goran

   Opet se pominju Kiprani da su dali pare nisu oni dali ništa to je netačna informacija! Samo su nas oterali u stečaj i to u vrlo dobroj režiji!

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE