Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  RAD U SLOVAČKOJ: Srbima isti uslovi kao Slovacima

  Slovački ministar rada i socijalnih pitanja Jan Rihter izjavio je da je interes Slovačke da se radnicima iz Srbije obezbede adekvatni radni uslovi, socijalno osiguranje i odgovarajući smeštaj.

  „S obzirom na sadašnju potražnju i stanje na slovačkom tržištu rada biće nam potrebna kvalifikovana radna snaga“, kazao je Rihter na konferenciji za novinare sa srpskim kolegom Zoranom đorđevićem u Bratislavi.

  Rihter je ranije potpisao sa ministrom rada Srbije protokol o saradnji ministarstava u oblasti rada i zapošljavanja, kako bi radnici iz Srbije koji su potrebni Slovačkoj dobili iste uslove rada kao Slovaci i kako se ne bi širio socijalni damping na tržištu rada preko često sumnjivih posredničkih agencija.

  Rihter je naglasio da će saradnja ministarstva u suzbijanju nelegalnog zapošljavanja, kao i saradnja inspekcija rada dve zemlje pomoći da Srbi u Slovačkoj imaju ravnopravne uslove prema slovačkom Zakonu o radu.

  „Srbija i Slovačka imaju sporazum o socijalnom osiguranju. Ako dođe zaposleni iz Srbije ima sve zakonske garancije koje postoje za građane Slovačke. To je naš cilj“, kazao je Rihter.

  Slovački ministar upozorio je da su uglavnom za iskorišćavanje radnika iz Srbije krive posredničke agencije, često iz Češke, Poljske i Mađarske, dodajući da je nelegalno zapošljavanje inspekcija otkrila u 24 preduzeća i da je u toku provera još 12.

  Rihter je dodao da radnici iz Srbije rade najčešće u fabrikama automobilske industrije i elektro industrije. Prema najnovijim podacima, u Slovačkoj radi 10.811 državljana Srbije, od toga 8.516 bez potrebe da imaju radnu dozvolu, a 2.295 uz radnu dozvolu koju su izdali slovački biroi rada.

  Ministar rada Zoran Đorđević je rekao da saradnja zemalja u regionu u oblasti sprečavanja rada na crno od velikog značaja, jer za cilj ima obezbeđivanje pune zaštite građana na radu u inostranstvu.

  Đorđević je dodao da su nadležne službe ministarstva pojačale kontrolu licenciranih agencija i da intenzivno sarađuju sa ostalim institucijama nadležnim za kontrolu subjekata koji obavljaju poslove zapošljavanja bez dozvole za rad.

  Đorđević je kazao da su od početka ove godine oduzete dve dozvole za rad agencijama koje su zapošljavale u Slovačkoj i pet privrednih subjekata nije dobilo dozvolu, jer su obavljali poslove zapošljavanja bez dozvole.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE