Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Država „ispalila“ poljoprivrednike?

  Poljoprivrednici u Vojvodini, nakon šteta prouzrokovanih sušom koja je ovog leta pogodila Srbiju, i dalje nisu dobili olakšice i pomoć od države, a umesto obećanog jeftinijeg dizela, ušli su u jesenju setvu s najskupljim gorivom u regionu, ocenili su sagovornici Vojvođanskog istraživačko analitičkog centra VOICE.

  Kako je preneo VOICE, vlasti u Srbiji do danas nisu objavile zvaničan podatak o visini štete od suše, a umesto oslobađanja poljoprivrednika od poreza, ovih dana stiže im na naplatu „namet na imovinu veći nego lane“.

  Prema navodima poljoprivrednih proizvođača sa teritorije Vojvodine, više se ne pominju ni olakšice kod plaćanja PIO doprinosa i naknade za odvodnjavanje zemljišta.

  Poljoprivrednik iz udruženja „Pančevački ratari“ Jovan Negovan, izjavio je za VOICE da je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović pre nekoliko dana rekao da je do sada primenjeno šest mera za ublažavanje posledica suše, ali da to do „malih poljoprivrednika nikada nije došlo“.

  „Poljoprivrednici ništa nisu dobili. Bilo je razmene pšenice preko Direkcije za robne rezerve, ali to je išlo zemljoradničkim zadrugama i povlašćenim firmama. To do malih i srednjih poljoprivrednika nije došlo“, rekao je Negovan.

  On je objasnio da pod ovakvim uslovima „niko u Evropi ne bi ušao u poljoprivrednu proizvodnju“, te da je očigledno da „nema političke volje i bilo kakvog interesovanja za probleme poljoprivrednika“ u Srbiji.

  Predstavnik Saveza udruženja poljoprivrednika Banata Slavko Vukov potvrdio je da su ratari verovali u to da će dizel biti jeftiniji 25 do 30 dinara, kako se govorilo od Vlade do lokalnog nivoa.

  „Nikakav vid pomoći nije se desio. Ni lokalna samouprava u Zrenjaninu, a koliko nam je poznato, ni u drugim banatskim opštinama, ništa nije uradila. Naprotiv, upravo nam stižu rešenja o porezu na imovinu i to veći od lanjskog“, potvrdio je Vukov.

  Štete prouzrokovane sušom tema su od letos, kada su usevi i zemlja bili spženi usled visokih temperatura, a kako je navedeno u prvim procenama, prinos je prepolovljen i šteta procenjena na milijardu evra.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE