Računica direktora RZS: Koliko će SRPSKE PLATE porasti do kraja 2021.?

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Računica direktora RZS: Koliko će SRPSKE PLATE porasti do kraja 2021.?

  U decembru 2020. godine zabeležen je skok prosečne plate u Srbiji u odnosu na novembar, ali uobičajeno je da se poslednjeg meseca u godini uvek beleži rast, kaže direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević.

  Za januar bi trebalo očekivati da će plata biti nešto niža, rekao je on za RTS.

  “Taj skok je bio negde za 8,5 odsto, a razlozi su što je došlo do povećanja plata u javnom sektoru. Povećane su plate u zdravstvu, 6,6 odsto u odnosu na isti mesec prethodne godine. U lokalnim javnim preduzećima, čak za 6,8. Ukupno povećanje u javnom sektoru bilo je 4,3 posto”, objasnio je Kovačević.

  U privatnom sektoru zabeleženo je povećanje za deset odsto, zato što poslodavci u decembru isplaćuju iznose koji su veći od uobičajene plate.

  “U januaru se može očekivati da će plata biti nešto niža. Ona je dostigla 662 evra po zvaničnom kursu. Ti skokovi se neće ponavljati do sledećeg decembra, ali će plata rasti shodno rastu BDP-a i primeni povećanja u javnom sektoru koja takođe slede”, istakao je Kovačević.

  Dodao je da će plata u javnoj administraciji od aprila biti povećana za tri odsto i da je moguće da će biti još povećanja zarada u javnom sektoru.

  “U privatnom sektoru, koji je dominantan, gde su plate rasle i u ovoj godini pandemije, verovatno je da će nastaviti da rastu, s obzirom na to da će se zapravo 2021. godine najverovatnije odvijati oporavak. Rast će biti negde oko pet, šest posto. Pet posto ako verujemo prognozama MMF-a”, naglasio je Miladin Kovačević.

  Ocenio je da će ekonomskog oporavka od posledica pandemije biti i u zemljama okruženja, ali i u svetu.

  Izvor: RTS

  Foto: Beta/Miloš Miškov

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE