Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Tajm objavio NAJBOLJE DESTINACIJE za 2023.: Na listi tri grada iz regiona

  Industrija putovanja je ponovo u punom zamahu ove 2023. godine, ali ne bez značajnih promena u tome kako i kuda putujemo.

  Veći troškovi i povećan interes za održivost i autentičnost ponekad menjaju prioritete. Da bi sastavio ovu listu najboljih destinacija na svetu koje treba posetiti ove godine, TIME je tražio nominacije mesta iz međunarodne mreže dopisnika i saradnika, sa pogledom na ona koja nude nova i uzbudljiva iskustva.

  Rezultat je 50 udaljenih i poznatih mesta, od Gize i Sahare u Egiptu, gde je Veliki egipatski muzej konačno renoviran i ponovo otvoren posle dugo odlaganja, do gastronomskog žarišta Dižona u Francuskoj.

  Kairo, Giza, Egipat (Unsplash)

  Neke od destinacija primenjuju održivije turističke prakse kako bi zaštitile svoje prirodne lepote poput Arhipelaga Tuamotu u Francuskoj Polineziji koji ide ka tome da dozvoli samo jednog stranog posetioca po lokalnom stanovniku.

  Drugi napreduju, rastu i menjaju se, kao što je grad Medeljin u Kolumbiji, koji je procvetao u kulturno živopisnu metropolu u godinama nakon smrti Pabla Eskobara.

  Ovogodišnja lista takođe uključuje izveštavanje koje pomaže čitaocima da se snađu u ponekad haotičnoj turističkoj industriji, od toga šta da rade kada nešto neizbežno krene po zlu na aerodromu, do toga kako su se krstarenja promenila od pandemije i kako da dobiju najbolje ponude za letove i hotele, piše Time.

  Na listi gradovi iz komšiluka

  Među najbolje destinacije sveta, a koje se nalaze blizu Srbije, Time je uvrstio Budimpeštu, kao grad u kojem se „stvara istorija“, i Temišvar – kroz proslavu kulture.

  Budimpešta definitivno nije nova atrakcija za evropske putnike, a nedeljnik navodi da mađarska prestonica ove godine obeležava 150 godina od ujedinjenja Budima, Pešte i Obuda, tri nekadašnja naselja duž Dunava.

  putovanja

  Budimpešta, Mađarska (Pixabay)

  Napominje da će se Lančani most ponovo otvoriti za pešake na jesen nakon više od dve godine renoviranja i da će učesnici Budimpeštanskog maratona trčati pored i ispod znamenitog mosta u oktobru, a najavljuje i otvaranje potpuno novog Etnografskog muzeja, Kuće mađarske muzike, koju je dizajnirao japanski arhitekta Sou Fudžimoto i Mađarske državne opere.

  Kad je o Temišvaru reč, Time posebno skreće pažnju na kitnjastu arhitekturu i multietničku strukturu koja se ogleda i u njegovoj kuhinji.

  „Nakon remonta kanala Begej, Temišvar je ponovo otvoren za šetnju i plovidbu, a posvećen je održivosti, uvođenju novih električnih autobusa, dodatnih stanica za punjenje i uspostavljanje najvećeg šumskog parka u zemlji“, navodi se u članku Time-a o tom gradu.

  putovanja

  Temišvar, Rumunija, putovanja (Pixabay)

  Pored Temišvara i Budimpešte na listi se našao još jedan grad iz okruženja, a to je Berat u Albaniji.

  „Stare kamene kuće nižu se na obalama reke Osumi u Beratu, očaravajući posetioce istorijskom lepotom grada. Ove godine se obeležava 80 godina od dolaska nemačkih snaga u Albaniju tokom Drugog svetskog rata, i od kada su građani Berata zaštitili mnoge Jevreje koji su albanske nacionalnosti“, piše Time.

  putovanja

  Berat, Albanija, putovanja (Unsplash)

  Da bismo bolje razumeli priču o Beratovoj 400 godina staroj jevrejskoj istoriji, uključujući i to kako je Albanija postala jedina zemlja u Evropi čija se jevrejska populacija povećala tokom Drugog svetskog rata, poseta Solomonijevom muzeju je neophodna.

  Etnografski muzej u tradicionalnoj kući prekoputa pruža više albanskog konteksta, zajedno sa vizantijskim crkvama iz 13. veka, džamijama iz 16. veka i milenijumskim zamkom koji gleda na jedinstveno slikoviti grad.

  Pored ovih na Time-ovoj listi najboljih gradova koje treba posetiti u 2023. godini, našle su se destinacije iz gotovo svih krajeva sveta. Od Dominikanske republike, preko Jordana do Japana.

  Kompletnu listu gradova možete pogledati OVDE.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Unsplash/Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE