Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  rublja

  Putin za nagli rast inflacije okrivio politiku zemalja G7

  „Nagli porast inflacije u svetu je rezultat višegodišnjeg neodgovorne makroekonomske politike Grupe sedam najrazvijenijih zemalja sveta (G7)“, rekao je predsednik Rusije Vladimir Putin na zasedanju samita BRIKS-a i dodao da inflacija nije rezultat specijalne operacije Rusije u Ukrajini.

  Kako je rekao, globalna trgovina je zamrla zbog nesuglasica, lome se monetarni i finansijski sistemi, baš kao i celokupni logistički lanci.

  „To je dovelo do ozbiljnog socijalno-ekonomskog efekta pre svega kada je reč o razvoju zemalja Azije, Afrike, Latinske Amerike i Bliskog Istoka u kojima je primetan nagli porast cena prehrambenih proizvoda, energenata, ali i sirovine“, istakao je Putin.

  „Pojedine zemlje žele da uvedu svoja pravila“

  Takođe se osvrnuo i na bezbednosnu situaciju u svetu rekavši da pojedine zemlje žele da promene arhitekturu bezbednosti i da uvedu neka druga pravila, prenosi Sputnjik.

  „Vodeći se interesom da očuvaju svoju dominaciju pojedine zemlje sistematično pokušavaju da promene aktuelnu arhitekturu bezbednosti, koja je zasnovana na centralnoj ulozi UN, nekakvim drugim poretkom koji je zasnovan na nekakvim novim pravilima. Kakva su to pravila? Ko je ta pravila smislio? To nije objašnjeno“, rekao je Putin.

  sankcije rusiji

  vladimir putin, rat ukrajina, rusija, poljska, beta AP

  Prema njegovim rečima, pokušaji da se ta pravila nametnu uvođenjem nelegitimnih sankcija, plus sve to pomešano sa posledicama pandemije virusa korona, samo je pogoršalo krizu u svetskoj ekonomiji.

  Putin se osvrnuo i na situaciju sa žitom na svetskom tržištu i rekao da je ovogodišnja žetva u Rusiji bila veoma dobra i da je ruska strana spremna da isporuči 50 miliona tona žita na svetsko tržište.

  „Rusija je važan i odgovoran učesnik na svetskom tržištu i spremna je da ispunjava sve svoje ugovorne obaveze po pitanju isporuke prehrambenih proizvoda, đubriva, energenata i drugih važnih proizvoda“, naglasio je on.

  Putin: Više puta sam rekao, još jednom da ponovim…

  Govoreći o ukrajinskom žitu, Putin je rekao da se histerija po pitanju blokade te isporuke stvara veštačkim putem, kao i da Rusija nije ta koja blokira izvoz.

  „Ja sam to više puta rekao, ali želim još jednom da ponovim – Rusija ne blokira izvoz ukrajinskog žita i spremna je da omogući slobodan prolaz brodovima u međunarodnim vodama u slučaju da ukrajinske snage razminiraju luke i pripadajuću akvatoriju“, naglasio je.

  Ruski predsednik je kao kriterijume koje koče izvoz žita naveo i dodatne komplikacije koje su se nametnule u vidu osiguranja transporta žita i bankarskih transakcija.

   

   

  Izvor: Agencije, Sputnjik

  Foto: Beta/AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE