Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Putin potpisao SEBI i svim predsednicima DOŽIVOTNI imunitet

  Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je zakon o imunitetu bivšim predsednicima države i članovima njegove porodice.

  Kako reguliše zakon, predsednik Ruske Federacije koji je prekinuo svoje dužnosti ima imunitet, ne može biti krivično ili administrativno gonjen, kao ni pritvoren, uhapšen, podvrgnut pretresu, ispitivanju ili ličnom pregledu.

  Njegov imunitet se prenosi i na stambene i kancelarijske prostorije koje koristi, transportna sredstva koja koristi, sredstva veze, dokumente i prtljag koji mu pripadaju i njegovu prepisku.

  Takođe je predloženo da se propiše da Savet Federacije može bivšem predsedniku oduzeti imunitet samo na osnovu optužbe Državne dume za veleizdaju ili izvršenje drugog teškog krivičnog dela, koje se mora potvrditi zaključkom Vrhovnog suda o postojanju znakova krivičnog dela u postupcima bivšeg šefa države i zaključkom Ustavnog suda o poštovanju utvrđenog postupka za podizanje optužnice.

  Odluka Državne dume o podnošenju optužbi i odluka Saveta Federacije o ukidanju imuniteta bivšem predsedniku moraju se usvojiti sa dve trećine glasova ukupnog broja senatora, odnosno poslanika, na inicijativu najmanje jedne trećine poslanika Državne dume i uz prisustvo zaključka specijalne komisije Državne dume.

  Savet Federacije mora rešiti pitanje oduzimanja imuniteta najkasnije tri meseca nakon pokretanja optužbe. Ako Savet ne donese odluku u roku od tri meseca, smatraće se da je optužba odbačena.

  Izvor: Novosti

  Foto: Kremlin

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE