Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Psihoterapeut: Anksioznost OPASNIJA od korone

  Živeti u anksioznosti je gore nego preležati koronu, jer je to strah koji je „naporan i psihofizički iscrpljujući“ i koji može da preraste u depresiju i suicid, ocenila je psihoterapeut Snežana Anđelić.

  Komentarišući uticaj pandemije koronavirusa na mentalno zdravlje građana, ona je za agenciju Beta rekla da je trenutno stanje, ne samo u Srbiji nego i u celom svetu, „životna realnost“ i da na to svaki pojedinac treba da se „adaptira“.

  Na trenutno stanje niko od nas ne može da utiče, moramo reći sebi „ono što ne mogu da promenim, s tim ću naučiti da živim“, kazala je psihoterapeut, ocenivši da pandemija različito utiče na ljude.

  „Ako je neko već bio sklon zabrinutosti i prevelikim strahovima, reagovaće mnogo intenzivnije i burnije, i njega će anksioznost ‘preplaviti’, a ‘spremniji’ će biti oni kod kojih postoji svest da treba da pronađu način da funkcionišu u novonastaloj situaciji“, navela je Snežana Anđelić.

  Dodala je da o pandemiji ne sme da se govori kao o traumi, jer je trauma stanje u kome je čovek direktno suočen sa smrću.

  „O traumi mogu da pričaju samo oni koji su na respiratoru i koji su suočeni sa trenutkom i pitanjem ‘da li ću preživeti sutra’, oni jesu ugroženi, svi ostali nisu traumatizovani. Oni su samo u stanju stresa“, kazala je ona.

  Upitani da li će vakcina doneti rešenje aktuelnih problema, ona je kazala da se neće biti velikih promena, jer živimo u svetu u kojem će uvek biti krize.

  „Ništa novo se nije desilo od onoga što se dešavalo ceo život, samo je razlika u tome što je sada u pitanju jedna globalna kriza, ali krize su sastavni deo života. Ova traje dugo i samim tim se to teže podnosi“, ocenila je Snežana Anđelić.

  Pandemija je gurnula svet u KOLEKTIVNU TUGU, evo šta savetuju psiholozi

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE