Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Prvi međunarodni dokument UNESCO o veštačkoj inteligenciji

  UNESCO je objavio da je doneo prvi međunarodni dokument o etici veštačke inteligencije (AI) kako bi regulisao revolucionarne tehnologije koje, uprkos mnogim prednostima, donose društvu i velike opasnosti.

  „Tehnologije AI mogu doneti veliku korist čovečanstvu“ i „sve zemlje mogu imati koristi od njih“, ali „ujedno postavljaju osnovna etička pitanja“, ističe se u uvodu preporuke na 28 stranica koju su ratifikovale 193 zemlje članice UNESCO.

  „Trebalo bi osigurati transparentnost i razumljivost delovanja algoritama i podataka iz kojih su dobijeni“ jer mogu uticati na „ljudska prava i temeljne slobode, ravnopravnost polova i demokratiju“, ističe ta međunarodna organizacija sa sedištem u Parizu.

  AI, koji gotovo nije postojao na početku decenije, postupno se uvukao u naš život, odlučuje o kojim ćemo aktuelnostima čitati na telefonu, koji će nam se filmovi nuditi na striming platformama, koje će nam rute GPS sistemi predlagati…

  Međutim, algoritmi na osnovu kojih AI radi, zloupotrebili su se prethodnih godina, svedočeći o opasnostima koje donosi.

  Preporuka UNESCO, rezultat rada kojemu se pristupilo 2018, ističe vrednosti – „poštovanja, zaštite i promocije ljudskih prava“, „različitosti i uključivosti“, promicanja „miroljubivog društva“ i okoliša – na poštovanje kojih se zemlje članice obvezuju.

  U njoj su popisani i zadaci koje potpisnici moraju ispuniti.

  Rusija, Kina i Iran, zemlje koje su redovno na meti optužbi za povredu ljudskih prava, potpisnici su teksta koji je, priznaje UNESCO, „podsticajna mera“ bez mogućnosti sankcija. SAD i Izrael, veoma aktivni na polju novih tehnologija, nisu članovi UNESCO.

  Izvor: Seebiz

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE