Prvi čovek EPS-a podsetio građane da plaćaju cenu struje najnižu u regionu

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Prvi čovek EPS-a podsetio građane da plaćaju cenu struje najnižu u regionu

  Građani i privreda Srbije nemaju razloga za brigu i strepnju iako na evropskom energetskom tržištu uveliko vlada kriza cena i zaliha energenata, jer je Elektroprivreda Srbije (EPS) obezbedila sve uslove za stabilnu proizvodnju uglja i struje i snabdevanje električnom energijom, poručio je vršilac dužnosti direktora EPS-a Milorad Grčić.

  “Sistem EPS-a je na vreme pripremljen za zimsku sezonu, a aktuelne turbulencije u Evropi dodatno ukazuju da smo u pravu kada insistiramo na očuvanju energetske nezavisnosti naše zemlje. Da nemamo naše resurse za proizvodnju struje bili bismo na kolenima, a građani i privreda bili bi u mraku”, naveo je Grčić u saopštenju.

  Dodao je da “neki danas upiru prst u EPS, ali EPS nije odgovoran za cene na berzi”.

  “Slobodno tržište tera EPS da posluje u skladu sa situacijom na berzama. EPS je samo jedan od 63 licencirana snabdevača i privreda ima slobodu izbora od koga će kupovati struju. Važno je da se zna da iako su cene za privredu skočile, EPS-ove cene i dalje su najpovoljnije u odnosu na konkurenciju”, rekao je Grčić.

  Kako je istakao, berzanski stručnjaci ukazuju da će se cene energenata stabilizovati, ali da se nikada neće vratiti na raniji nivo.

  “Rekordne cene gasa, ali i uglja, koji je najskuplji u poslednjih 13 godina, usijale su berze električne energije. Megavat-sat struje, koji je početkom leta koštao 60 evra, sada se prodaje i po ceni između 160 i 200 evra”, kazao je Grčić.

  Ukazao je da zahvaljujući EPS-ovim termo i hidro elektranama Srbija nije uvoznik električne energije, već je energetski nezavisna država, a građani Srbije plaćaju cenu struje najnižu u regionu.

  “Naš cilj je da i u narednim decenijama Srbija ima pouzdanu proizvodnju električne energije, obezbeđenu energetsku nezavisnost i potpuno ispunjene ekološke norme”, rekao je Grčić.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE