Prva privatna misija stigla na Međunarodnu svemirsku stanicu (VIDEO)

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Prva privatna misija stigla na Međunarodnu svemirsku stanicu (VIDEO)

  Prva potpuno privatna svemirska misija, koju čine tri biznismena i bivši astronaut, stigla je na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS) gde će boraviti malo više od jedne sedmice.

  Ekipa od četiri astronauta startap kompanije Axiom Space Inc iz Hjustona, prispela je na Međunarodnu svemirsku stanicu raketom “Falkon 9” kompanije Spejs Iks.

  Komandant misije Ax-1, Amerikanac španskog porekla Majkl Lopes-Alegria (Michael), Kanađanin Mark Peti (Pathy), Amerikanac Leri Konor (Larry Connor) i Izraelac Ejtab Stib (Eytan Stibbe), izašli su jedan po jedan iz kapsule sa osmesima i podignutim palčevima, a dočekali su ih zagrljaji članova posade ISS i blicevi kamera.

  Konor je rekao da je “oduševljen i počastvovan” što je učestvovao u takvom svemirskom iskustvu. Stib se obratio na hebrejskom, dok je Peti rekao da je to neverovatna avantura.

  Lopes-Alegria (63), komandant misije, nekada je bio astronaut američke svemiske agencije NASA i ranije je boravio na ISS.

  Konor, Stib i Peti platili su po nekoliko desetina miliona dolara za iskustvo odlaska u svemir.

  Cela posada je dobila naučne zadatke tokom boravka u svemiru, među kojima su eksperimenti o starenju, zdravlju srca i matičnim ćelijama.

  Rukovodioci Aksioma kažu da njihovi astronautski poduhvati i planovi za izgradnju privatne svemirske stanice u Zemljinoj orbiti prevazilaze usluge astro-turizma koje bogatim ljubiteljima uzbuđenja nude kompanije kao što su Blu oridžin i Virdžin galaktik, u vlasništvu milijardera preduzetnika Džefa Bezosa i Ričarda Bransona.

   

   

   

  Izvor: Beta

  Foto: Beta_AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE