Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Apple

  Prva kompanija čija vrednost je prešla TRI BILIONA dolara

  Američka tehnološka kompanija Epl (Apple) postala je prva korporacija na svetu koja je dosegla vrednost preko tri hiljade milijardi dolara po zatvaranju berze.

  Taj rezultat, kako piše Volstrit džurnal, odražava trajni uticaj Ajfona (iPhone), pametnog telefona koja nastavlja da transformiše život i trgovanje širom sveta.

  Epl, nastao u garaži u Kaliforniji kao komputerska kompanija sada vredi duplo više od svog starog rivala Gugla (Google) i sedam puta više od naftnog gigatna Ekson mobajla (Exxon Mobil) koji je godinama bio najvrednija kompanija na svetu.

  Akcije Epla su rasle ove godine usled nove potražnje na tržištima u povoju kao što je Indija, ali i s novim uređajem posle više godina, AR naočarima Vision Pro. Taj uređaj koji košta 3.499 dolara kombinuje virtuelnu realnost s mogućnošću da umetne digitalni sadržaj u stvarni svet.

  Od početka godine, vrednost akcija Epla je porasla za skoro 50 odsto.

  Kompaniji je trebalo 42 godine da dostigne vrednost od hiljadu milijardi dolara 2018, a onda još dve godine da dođe do dve hiljade milijardi dolara. Za novi rekord od tri hilade milijardi dolara je bilo potrebno još tri godine.

  Epl je u januaru 2022. na kratko tokom dana prešao tržišnu vrednost od tri hiljade milijardi dolara, ali nije uspeo da se zadrži iznad te granice do zatvaranje berze.

  Izvor: Beta

  Foto: Beta_AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE