Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Prva godina sa više od dva miliona prodatih elektromobila

  Prošle godine širom sveta prodato je ukupno 2,1 milion električnih i hibrinih vozila, čime je taj broj prvi put premašio dva miliona.

  Udeo takvih vozila među svim novoregistrovanim iznosi 2,4 odsto, a Kina je i dalje svetski lider u prodaji električnih automobila, navodi se u studiji nemačkog instituta Cam.

  U Kini je prošle godine prodato više od 1,2 miliona električnih vozila, što je 62 odsto više nego u 2017. Udeo ovih vozila porastao je za 1,8 posto, na 4,5 posto prošle godine.

  Prema analitičarima, kupovina električnih automobila u Kini uglavnom je vođena željom da se smanji zavisnost od uvoza nafte i ojačaju kompetencije kineskih proizvođača automobila, dok su ekološka pitanja u pozadini.

  Na drugom mestu su Sjedinjene Države, gde se broj električnih vozila povećao za 86 posto na 361.000. Među Amerikancima daleko najpopularniji ostaje Tesla, posebno njegov model 3.

  U Evropi je na čelu Norveška, gde je gotovo svako drugo novoregistrovano vozilo bilo sa električnim ili hibridnim motorom. Ukupno ih je bilo 73.000.

  U Nemačkoj, automobilskoj supersili, udeo električnih i hibridnih vozila porastao je za 0,4 posto, na 2 posto prošle godine.

  U Kini se očekuje porast broja električnih vozila na 1,6 miliona ove godine i 2,7 miliona na globalnom nivou.

  Institut očekuje da će snažniji rast biti izazvan prodajom velikog broja električnih i hibridnih modela proizvođača, kao što su Audi, BMW i Mercedes-Benz.

  Izvor: SEEbiz

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE