Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Prva domaća konverzija puničkog u teretni avion u Jat Tehnici (VIDEO)

  Vodeća grupacija za održavanje vazduhoplova u Evropi Avia Prajm, koju čine tri eminentne kompanije uključujući i srpsku Jat Tehniku, završila je, prvu u Evropi, konverziju aviona boing 767-300 iz putničkog u teretni.

  Avia Prajm je saopštila da je konverzija širokotrupnog aviona ovog tipa realizovana u proizvodnim pogonima JAT Tehnike u Beogradu, u saradnji sa izraelskom avio-industrijom, u hangaru broj 2 koji, sa preko 9.000 kvadratnih metara, predstavlja jedno od najvećih postrojenja te vrste u ovom delu sveta.

  Prvi konvertovani avion registracionih oznaka 9H-CAC poleteo je u 16 sati po lokalnom vremenu sa beogradskog aerodroma u pravcu malteške prestonice La Valete, nakon što je prethodno predat novom vlasniku i naručiocu projekta Čelendž grupu.

  U saopštenju se napominje da je Čelendž grup globalni lider u teretnom avio saobraćaju, koji prema rečima izvršnog direktora, Josija Šoukrouna, planira da do 2026. godine utrostruči svoju flotu inkorporirajući i efikasni avion boing 777.

  „Uzbuđeni smo, jer je smela vizija koja je nastala pre šest godina danas postala stvarnost, uz napomenu da smo se dugo spremali za ovo, prolazeći najzahtevnije kontrole vazduhoplovnih vlasti i ponosni smo na novu tehnologiju i „nou-hau“, koji su prvi put primenjeni u Beogradu“, izjavio je glavni izvršni direktor Avia Prajma i JAT Tehnike Pjotr Kačor.

  Radovi na narednom avionu u punom jeku

  Dodaje da je ovo početak novog poglavlja u istoriji Avia Prajma i evropske avijacije. „To će učvrstiti našu poziciju kao glavnog evropskog dobavljača za konverziju širokotrupnih aviona tipa Boing i Erbas“, rekao je Kačor.

  Avion kome je ova modifikacija udahnula novi život, prvi je u nizu širokotrupnih letelica koje će se ubuduće konvertovati u novom evropskom centru za ovu namenu koji se nalazi u Srbiji, a radovi na narednom boingu 767-300, već su u punom jeku.

  Direktor Avia Prajma i JAT Tehnike naglasio je da, uz višedecenijsku stručnost, ta kompanija zainteresovanim stranama najnaprednije tehnologije u industriji nudi po kompetitivnim cenama.

  „Ponosni smo što predvodimo sve više projekata koji doprinose zelenijoj i održivijoj budućnosti u avijaciji, a uz kontinuirani napredak, uvereni smo u našu svetlu perspektivu, jer kako naš slogan kaže, za nas je jedini put – put ka vrhu“, zaključuje Kačor.

  Izvor: Politika, Tanjug, TangoSix

  Foto: screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE