Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Dok se svet muči sa inflacijom, oni se plaše deflacije

  Kina je objavila podatke o inflaciji za jul koji ukazuju na skromno poboljšanje u odnosu na prethodni mesec.

  Indeks potrošačkih cena (CPI) pao je za 0,3 odsto u julu u odnosu na godinu pre, ali je porastao za 0,2 procenta u poređenju s junom, objavio je Državni zavod za statistiku.

  Međugodišnji CPI podatak za jul bio je nešto bolji od očekivanja za pad od 0,4 odsto, prema analitičarima koje je anketirao Rojters.

  To je ipak bio prvi međugodišnji pad od početka 2021. godine, prema zvaničnim podacima kojima se pristupa putem Wind Information.

  Indeks proizvođačkih cena pao je za 4,4 procenta u julu u odnosu na godinu pre, što je bolje od pada od 5,4 odsto u junu, pokazuju podaci.

  Međutim, očitanje PPI na godišnjem nivou bilo je lošije od prognoze Rojtersove ankete od 4,1 odsto.

  „I CPI i PPI su u području deflacije“, rekao je Zhiwei Zhang, predsednik i glavni ekonomista Pinpoint Asset Managementa, u belešci nakon objave podataka. „Ekonomski zamah nastavlja da slabi zbog slabe domaće potražnje.“

  „Deflacija indeksa potrošačkih cena mogla bi postati veći pritisak na vladu da razmotri dodatne fiskalne podsticaje kako bi ublažila izazov“, dodao je.

  Pad cena svinjskog mesa od 26 odsto na godišnjem nivou, glavne prehrambene namirnice u Kini, doprineo je ukupnom padu CPI u julu. Cene u turizmu porasle su za 13,1 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

  Izvor: Seebiz

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE