Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Vlasnici privatnih školica dužni su da imaju interni protokol za zaštitu dece od nasilja

  Ako ste vlasnik privatne školice jezika, plesa, glume, sporta i vaši zaposleni rade sa decom, trebalo bi da imate interni protokol za zaštitu dece od nasilja. U tom dokumentu su propisana pravila za ponašanje sa decom, za prepoznavanje nasilja i reagovanje ako se ono dogodi.

  Naime, Vlada Srbije je još u februaru ove godine ovu obavezu za preduzetnike koji rade sa decom uvrstila u Opšti protokol o zaštiti dece od nasilja i to je prvi put da su i privatni subjekti uključeni u sistemsku zaštitu.

  Kako izgleda interni protokol za zaštitu dece od nasilja?

  Država, pak, nije dala vlasnicima privatnih školica nikakve instrukcije kako da naprave interne protokole niti ih je informisala o ovoj novini. Organizacija koja je zaslužna za to što država sada i privatni sektor vidi kao faktor koji mora da se uključi u zaštitu dece je Užički centar za prava deteta (UCPD) koji je inicirao ovu izmenu i uspešno lobirao za njeno uvođenje. To je jedna od najstarijih organizacija za zaštitu prava deteta u Srbiji koja već skoro 25 godina radi u ovoj sferi, prvenstveno na unapređenju zakonskih rešenja. Otuda i ovaj rezultat.

  Sam UCPD ima svoj interni protokol kojim je regulisano ponašanje u potencijalno kriznim situacijama u kontaktu s decom i kojim je određeno šta je neprihvatljivo ponašanje zaposlenih.

  Ovaj dokument je dostupan na sajtu UCPD i može poslužiti kao početna mustra i za druge organizacije pa i privatne školice.

  Primeri neprihvatljivog ponašanja zaposlenih prema deci

  Osim zabrane fizičkog napada i zlostavljanja ili seksualnog uznemiravanja (što je predmet krivične odgovornosti), postoji niz primera neprihvatljivog ponašanja zaposlenih prema deci koje bi trebalo sprečiti ili sankcionisati.

  Evo nekih primera navedenih u internom protokolu UCPD:

  • Ponašati se fizički na neprikladan ili seksualno provokativan način;
  • Dozvoliti da dete sa kojim se radi prenoći u kući zaposlenog;
  • Odobravati nezakonita, nebezbedna i nasilna ponašanja i radnje dece;
  • Sramotiti, omalovažavati ili ponižavati decu;
  • Diskriminisati decu i pokazivati naklonost određenoj deci;
  • Provoditi vreme sami sa decom, daleko od drugih ili iza zatvorenih vrata;
  • Angažovati decu za bilo koji oblik dečijeg rada, uključujući i kućnog pomoćnika; …

  Zašto je dobro da privatne školice imaju interne protokole za zaštitu dece od nasilja?

  UCPD_deca

  „Zato što se različiti oblici nasilja događaju svuda i zato što je važno da odgovorna lica u školicama razumeju da će ovako i oni doprineti da se nasilje sprečava i kažnjava“, kaže Jelena Žunić Cicvarić, direktorka UCPD.

  Ovo ne treba shvatiti kao „još jedan papir koji mi država traži“, nego kao stvarni doprinos vlasnika privatnih školica zaštiti dece od nasilja.

  Gde vlasnici školica mogu da se informišu i dobiju pomoć?

  UCPD, u to ime, nudi odgovornim licima u privatnim školicama pomoć u pripremi internih protokola, mentorsku podršku pa i obuke, tamo gde je to moguće.

  „Roditelji veruju da su i privatne školice pokrivene inspekcijskim nadzorom države i po ovom pitanju. Ali, to nije tačno. Nema nadležne inspekcije koja će kontrolisati koliko su deca zaštićena od nasilja i zanemarivanja i da li imaju propisanu dokumentaciju za to“, kaže Jelena Žunić Cicvarić.

  Ali, kakve veze ima što nema inspekcija? Zar nije u interesu vlasnika privatnih školica da prihvate ovu obavezu, informišu se i nauče kako da reaguju?

  To je suštinski važan deo njihovog poslovanja jer su korisnici njihovih usluga – deca. To je, takođe, i način da opravdaju i zadrže poverenje njihovih roditelja i zajednice.

  Podrška koju nudi UCPD, kao i obuka i mentorski rad je besplatna i svi koji su zainteresovani da više saznaju mogu se javiti na [email protected] ili na broj telefona 031 510 580.

  Izvor: BIZLife

  Foto: UCPD

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE