Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Proradio GASOVOD vredan 400 milijardi dolara

  Predsednici Rusije i Kine, Vladimir Putin i Si Đinping, zvanično su putem video-konferencije pustili u rad jedan od najdužih gasovoda na svetu – „Snagu Sibira“, preko kojeg će se gas iz Rusije isporučivati u Kinu.

  „Snaga Sibira“ je projekat ruskog Gasproma i Kineske nacionalne naftne kompanije, a gasovodnom mrežom dugom 4.000 kilometara godišnje će moći da prođe do 61 milijardu kubnih metara prirodnog gasa, uključujući i 38 milijardi za izvoz u Kinu.

  Sporazum je zaključen na 30 godina, a njegova ukupna vrednost je oko 400 milijardi dolara, a izgradnja gasovoda trajala je više od pet godina.

  Putin je preko video-konferencije ocenio da otvaranje gasovoda „Snaga Sibira“ podiže rusko-kinesku energetsku saradnju na novi nivo.

  „Ovaj korak podiže rusko-kinesku stratešku saradnju u oblasti energetike na kvalitativno novi nivo i približava nas rešenju zadatka koji smo postavili zajedno sa kineskim predsednikom Si Đinpingom da se do 2024. godine postigne bilateralna trgovina do 200 milijardi dolara“, rekao je Putin na ceremoniji otvaranja, prenosi Sputnjik.

  Predsednik Kine je istakao da na prvom mestu treba da se osigura bezbednost i pouzdanost rada gasovoda, a potom ide briga za životnu sredinu.

  „Važno je obratiti posebnu pažnju na zaštitu životne sredine, voditi računa o eksploataciji resursa u interesu zelenog, ekološki čistog, energetski efikasnog razvoja i razvoja sa niskom emisijom ugljen-dioksida“, rekao je Si.

  Izvor: Agencije

  Foto: Gazprom

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE