Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  NIS solarni paneli

  Predstavljen projekat „Solarni paneli“ na benzinskim stanicama NIS-a

  Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike, obišla je danas, u pratnji Kirila Tjurdenjeva, generalnog direktora NIS-a, benzinsku stanicu „Stari Banovci“ na autoputu Beograd-Novi Sad kako bi se upoznala sa projektom uvođenja solarnih elektrana na benzinskim stanicama NIS-a. U okviru prve faze projekta NIS je postavio solarne panele na osam maloprodajnih objekata, uključujući i GAZPROM benzinsku stanicu „Stari Banovci“.

  Tokom posete gosti su se upoznali sa osnovnim ciljevima i pokazateljima projekta ugradnje solarnih panela koji omogućavaju proizvodnju električne energije na benzinskim stanicama NIS-a. Proizvedena električna energija najvećim delom će se koristiti za potrebe benzinskih stanica uz razmenu sa distributivnom električnom mrežom. Konkretno, u periodima kada je proizvodnja elektrane veća od potrebe benzinske stanice višak će se isporučivati u distributivnu električnu mrežu. Po istom principu, kada je proizvodnja nedovoljna, električna energija će se preuzimati iz mreže.

  Kiril Tjurdenjev, generalni direktor NIS-a, Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike

  Kiril Tjurdenjev, generalni direktor NIS-a, Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike

  Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike, izjavila je da je Ministarstvo donošenjem Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije stvorilo uslove da prvi put u Srbiji postoji institut kupca-proizvođača električne energije.

  „U ovom poslu smo svi zajedno i nemoguće je napraviti rezultate na polju energetske bezbednosti, stabilnosti i održivosti ukoliko nema partnerstva i zajedničkih projekata. Ministarstvo rudarstva i energetike, Vlada Srbije i NIS su partneri u sprovođenju procesa energetske tranzicije i nemoguće je zamisliti budućnost, a da ne razmišljamo o tome kako da proizvedemo dovoljne količine energije iz čistih, obnovljivih izvora. Ovo je i primer kako privredni subjekti u Srbiji mogu da obezbede energetsku dovoljnost, a NIS će samo na ovoj stanici ostvariti uštede od 15 odsto“, rekla je ona.

  Kiril Tjurdenjev, generalni direktor NIS-a, naveo je da je prioritet kompanije u ovom izazovnom vremenu da održi stabilno snabdevanje domaćeg tržišta, obezbedi nove izvore energije i ojača svoju energetsku efikasnost.

  Benzinske stanice NIS, solarni paneli

  Benzinske stanice NIS, solarni paneli

  „Naš dalji razvoj mora biti održiv, uz odgovoran odnos prema resursima i životnoj sredini. Želeo bih da istaknem da NIS nije uspešan samo u biznisu, već i kada je reč o poštovanju principa održivog razvoja. U aprilu smo objavili 12. verifikovani Izveštaj u ovoj oblasti i javnost obavestili o svojim poslovnim uspesima i načinu na koji ih ostvarujemo. Postavljanjem solarnih elektrana na našim objektima mi nastavljamo da sprovodimo svoju zelenu agendu i ulažemo u obnovljive izvore energije. U tome imamo podršku naših partnera iz Vlade Srbije i Ministarstva rudarstva i energetike sa kojima delimo iste ciljeve, a to su energetska stabilnost i ekološka bezbednost“, istakao je Tjurdenjev.

  Projekat izgradnje solarnih fotonaponskih elektrana u maloprodajnoj mreži NIS-a predstavlja pilot-projekat kompanije, u koji je uloženo više od 22 miliona dinara. NIS se na ovaj korak odlučio vodeći se principima održivog razvoja, kao i ciljevima korporativne zelene agende, koja podrazumeva ulaganje u obnovljive izvore energije u cilju smanjenja emisije ugljen dioksida i globalnog zagrevanja. Prognoza je da će na ovaj način, na osam lokacija, biti ostvarena godišnja ušteda u nabavci električne energije od gotovo 300 MWh uz isporuku oko 40 MWh u distributivnu mrežu i uz godišnje smanjenje emisije ugljen dioksida od 375 tona.

  Predstavljanje projekta Solarni paneli NIS

  Predstavljanje projekta Solarni paneli NIS

  Solarni paneli postavljeni su na GAZPROM benzinskim stanicama „Krnješevci“, „Novi Beograd“ (bivša Dejton), „Stari Banovci“, „Preljina 2“, „Velika Plana-autoput“, „Kragujevac 7 – Elektrošumadija“, „Blok 45“ kao i na NIS Petrol maloprodajnom objektu „Gornji Milanovac 2“.

  NIS ostaje posvećen nastavku ulaganja u zelenu energetiku i dalju diverzifikaciju biznisa, a, između ostalog, kompanija razmatra i izgradnju solarnih fotonaponskih elektrana na objektima u okviru Rafinerije nafte Pančevo, poslovnih objekata u Beogradu i Novom Sadu, kao i u u skladištu derivata nafte u Novom Sadu.

   

  Izvor: BIZLife

  Foto: NIS

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE