Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Proizvodne cene hrane skočile i do 90 odsto

  Cene proizvođača proizvoda poljoprivrede i ribarstva u decembru 2022. u odnosu na isti mesec prethodne godine, povećane su za 32,1 odsto, objavio je Republički zavod za statistiku.

  Za godinu dana proizvođačka cena mleka najviše je poskupela čak 90,2 odsto, slede stočni proizvodi koji su skuplji za 81,6 odsto, potom i oni iz ribarstva koji su poskupeli nepunih 73 procenta.

  Proizvođačka cena konzumnih jaja je za godinu dana poskupela 55 odsto, nešto malo više od toga su poskupeli proizvodi iz stočarstva, svinje nepunih 45 odsto su bile skuplje. Kod žita najviše je poskupeo kukuruz za čak 28 odsto, a najmanje industrijsko bilje za nekih 4,2 odsto.

  Krompir je za godinu dana poskupeo 47 odsto, ali je povrće generalno jedina stavka koju je merio RZS za poslednjih godinu dana, a čija proizvođačka cena je niža i to za manje od jednog procenta – 0,9 odsto.

  I voću je proizvođačka cena bila u decembru 2022. u odnosu na isti mesec 2021. bila nešto veća – 6,7 odsto.

  Posmatrano po glavnim grupama proizvoda, u odnosu na isti mesec prethodne godine, najveći uticaj na rast cena zabeležen je kod žita (22,3 odsto), stoke i živine (36,1 odsto) i stočnih proizvoda (81,6 odsto).

  Cene proizvođača proizvoda poljoprivrede i ribarstva u periodu od januara do decembra prošle godine, u odnosu na celu 2021. u proseku su povećane za 25,7 odsto.

  Posmatrano po glavnim grupama proizvoda, u 2022. u odnosu na godinu ranije najveći uticaj na rast cena zabeležen je kod žita (33,5 odsto), stoke i živine (26,9 odsto), potom i stočnih proizvoda (32,5 odsto).

  Izvor: Danas

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE