Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  cene

  Proizvođači OGORČENI ograničavanjem cene mesa

  Većina prodavaca mesa u Srbiji smatra da će zbog odluke Vlade da vrati cene nekih kategorija svinjskog mesa na niži nivo za 20-30 odsto poslovati sa gubitkom, za retke klaničare to je ispravna odluka, a proizvođači tovljenika su ogorčeni i tražiće hitan sastanak sa predsednikom države Aleksandrom Vučićem.

  Suvlasnik Mesne industrije Matijević Zoran Matijević rekao je za Betu da od jutros meso u prodavnicama te kompanije prodaju po propisanim cenama i da je samo za jedan dan razlika između tih i dosadašnjih, slobodnih cena četiri miliona dinara.

  Vlada Srbije je, izmenom postojeće Uredbe o ograničavanju visine cena osnovnih životnih namirnica propisala da cena svinjskog buta ne sme biti viša od 709 dinara, plećke od 699, a meso od svinjskog vrata sa kostima moći će da se prodaje za maksimum 595 dinara, koliko će koštati i svinjska slabina sa kostima.

  „Svinjsko meso nije socijalna kategorija. Vraćanju cena verovatno je doprinela povika da je meso od svinjskog buta preko 1.000 dinara, ali je povećana i otkupna cena žive stoke sa 240 na 270 dinara po kilogramu“, rekao je Matijević.

  On je rekao da će prodavci imati gubitke i zbog niske marže na prodaju piletine koja je sa 20-25 odsto spuštena na deset odsto.

  Đurđević: Uzgoj svinja najprofitabilniji biznis

  Vlasnik Industrije mesa Đurđević, Milenko Đurđević rekao je da je država u pravu što je donela odluku o pojeftinjenju mesa jer će to naterati proizvođače svinja da spuste cene žive stoke sa 270 na 240 dinara.

  „Neki neće da prodaju svinje ni za 270 dinara po kilogramu, već traže 300 dinara. Jedan sam od tri najveća proizvođača svinja i znam da po ovim cenama proizvođači svinja zarađuju 7.000 dinara po grlu“, rekao je Đurđević.

  Istakao je da on na njegovoj farmi ima zaradu od 1.000 dinara po tovljeniku. „Proizvođači svinja traže cene koje su za evro više nego u okolnim zemljama. U Hrvatskoj je kilogram žive vage tovljenika 1,49 evra, a u Srbiji 2,3 evra“, rekao je Đurđević.

  U Srbiji je, prema njegovim rečima, najprofitabilniji biznis uzgoj svinja, pa će i sam profit sa farme morati da prebaci u klaničnu industriju, kako bi nadomestio manjak.

  Neka svinje čuva Vlada Srbije

  Predsednik Sabora proizvođača agroprivrede Srbije (SPAS) Zoran Milićević rekao je da su proizvođači ogorčeni i da će tražiti hitan sastanak sa predsednikom Aleksandrom Vučićem jer je odluka Vlade pritisak na klaničnu industriju koja neće više plaćati tovljenike ni po 270 dinara.

  „Od jutros je panika među proizvođačima tovljenika, ono malo što ih je ostalo, jer nema zarade ni po ceni od 270 dinara po kilogramu, posle ovolikog poskupljenja stočne hrane“, rekao je Milićević.

  Dodao je da se u centralnoj Srbiji skoro ne može naći proizvođač tovljenika jer se farme gase, a na izdisaju je i jedna od najvećih blizu Kraljeva sa 400 krmača i više stotina tovljenika.

  „Sve se prelama preko leđa poljoprivrednika, spremni smo da isteramo preostale tovljenike, pa neka ih čuva Vlada Srbije i prodaje po cenama koje propisuje“, rekao je Milićević.

  Dodao je da se Vlada Srbije nije setila da pomogne stočarima u ovom kriznom vremenu, pa se ne treba čuditi što mladi beže iz zemlje u kojoj rade po ceo dan, a ne mogu ništa da zarade.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE