Proglašenjem pobednika završen šesti muzički festival „Boljšoj“

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Proglašenjem pobednika završen šesti muzički festival „Boljšoj“

  Na Mećavniku je sinoć proglašenjem najboljih takmičara i koncertom violinista Romana Simovića i Julijana Rahlina, završen festival ruske klasične muzike „Boljšoj“ koji se šestu godinu zaredom održava uz podršku kompanije „Gasprom njeft“.

  U takmičarskom programu „Boljšoj“ festivala, ove godine je učestvovalo više od 60 mladih muzičara iz Srbije, Republike Srpske i Ruske Federacije. U kategoriji od 18 do 25 godina, zlatnu matrjošku je osvojila pijanistkinja Elizaveta Karaulova iz moskovskog konzervatorijuma „P. I. Čajkovski“, srebrna matrjoška je pripala Ivani Damjanov, takođe pijanistkinji iz Akademije umetnosti iz Novog Sada, dok je bronzana matrojška pripala Polini Šarovarovoj, mecosoporanu iz Muzičke škole „V. J. Šebalin“ iz Omska.

  Najbolji takmičari uzrasta od 13 do 17 godina su violinistkinja Jana Jakovljević iz Muzičke škole „Petar Konjović“ iz Beograda, kojoj je pripala zlatna matjoška, zatim violončelistkinja Sara Čano iz Muzičke akademije iz LJubljane koja je osvojila srebrnu matrjošku, dok je bronzana matrjoška pripala Artjomu Bondaru, klarinetisti iz Dečije umetničke škole „A. M. Kuzmin“ iz Jugre.

  O najboljima je odlučivao žiri koji su činili predsednik žirija Dražan Kosorić, dekan Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu, kao i poznati ruski pijanista Jurij Rozum i profesor Zoran Komadina.

  Nakon proglašenja najboljih, publika je imala prilike da uživa u nastupu gudačkog seksteta Julijana Rahlina koji je oformljen specijalno za festival Boljšoj, a koji čine Roman Simović, Sara Mekelrejvi, Milena Simović, Boris Andrijanov i Dragan Đorđević. Posle nastupa u okviru seksteta, Roman Simović, koncertmajstor čuvenog Londonskog simfonijskog orkestra, izveo je u pratnji Simfonijskog orkestra „Boljšoj“ pod dirigentskom palicom Ivana Josipa Skendera“ koncert za violinu i orkestar u de-duru, Johanesa Bramsa, nakon čega je Simfonijski orkestar izveo Simfoniju br. 6 „Patetična“, Petra Iljiča Čajkovskog.

  Tokom četiri dana trajanja festivala, na Mećavniku su nastupile neke od najvećih muzičkih zvezda današnjice – violinista Nemanja Radulović, pijanista Denis Macujev, gitarista Geri Lukas, kao i najtalentovaniji mladi muzičari iz Srbije i Rusije.

  Nakon zvaničnog festivalskog programa, publika je imala prilike da se opusti na koncertu „Vlatko Stefanovski trio“.

  Kompanija „Gasprom njeft“ je sponzor muzičkog festivala „Boljšoj“ od njegovog osnivanja, sa ciljem promocije mladih muzičkih talenata i jačanja srpsko-ruskih kulturnih veza.

  Izvor: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE