Profesija NA CENI: Paketi za venčanja i 2.000 EUR, za "malo" ne izlaze na teren

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Profesija NA CENI: Paketi za venčanja i 2.000 EUR, za “malo” ne izlaze na teren

  Sa popuštanjem mera u Srbiji, ali i sa lepim vremenom, mnogi su se opredelili da velika slavlja, poput venčanja, krštenja i rođendana, slave upravo u ovom periodu. Organizacija jednog takvog događaja sa sobom nosi velike troškove, što one osnovne, što troškove koji pre nekoliko godina pri organizaciji nisu bili toliko zastupljeni, ili čak nisu ni postojali.

  U takve troškove spadaju profesionalni fotografi, koji su u poslednje vreme gotovo obaveza prilikom organizovanja porodičnih i drugih proslava. Svi žele da zabeleže važne trenutke, poput venčanja ili krštenja deteta, ali za tu uslugu, ukoliko se na vreme sete i rezervišu, moraće dobro da se “odreši kesa”.

  Naime, lepo vreme sa sobom nosi idealne uslove, što za fotografa koji imaju mnogo mogućnosti da manevrišu, što za one koji će se naći na fotografijama.

  Zato je većina fotografa trenutno, sudeći po iskustvima onih koji u ovom periodu organizuju slavlja, zauzeti do polovine septembra, a ukoliko vam je neophodno samo nekoliko fotografija koje po cenovniku koštaju “malo”, neće čak ni da izlaze na teren radi pravljenja fotografija, jer im se to ne isplati.

  Cene: Po dogovoru….

  Profesionalni fotografi uglavnom imaju svoje cenovnike, a u zavisnosti od “imidža” fotografa, njegovog ličnog kvaliteta i kreativnosti, ali i opremi koju poseduju, cene su veoma raznolike.

  Tako, na sajtovima određenih fotografa iz Beograda postoji cenovnik, prema kojem cena rođendana, venčanja, krštenja itd, koštaju minimalno 100 evra. Oni koji su, pretpostavljamo, nešto skuplji i čija cena zavisi od količine gostiju, uslova u kojima fotografiše, željama slavljenika itd, uglavnom istaknu da je cena po dogovoru.

  Ovo bi se moglo razumeti, s obzirom na to da je čnjenica da je fotorgafisanje skupa veština, u kojoj je osim vremena, potrebno uložiti i dosta novca. Profesionalni fotoaparati, objektivni, rasveta i sva dodatna oprema zahtevaju velika ulaganja. Kako na svom sajtu kaže jedan fotograf, ovaj faktor se dosta često i zanemari, zbog toga što je danas svaki pametni uređaj i fotoaparat.

  “Naravno, profesionalna oprema otvara polje neograničenih mogućnosti, a kvalitet fotografije nastale fotoaparatom, uz sva tehnološka dostignuća pametnih telefona je neuporediv.”, piše ovaj fotograf u svom blogu koji nosi naziv “Od čega zavisi cena profesionalnog fotografisanja” i dodaje:

  “Vrhunski fotografi, iako su dovoljno vešti da savršenu fotografiju zabeleže i “iditom”, smatraju za svoju dužnost da na set ponesu najbolje što imaju od opreme i pruže svojim klijentima vrhunsku uslugu. Naravno, to ne znači da skupa oprema automatski znači i kvalitetan rezultat na kraju, osrednji fotoapart u rukama dobrog fotografa postaje moćno oruđe. Kvalitet opreme dobija u rukama amatera ne pruža mnogo mogućnosti, prosto potrebno je i umeće da bi se skupa oprema mogla koristiti”.

  Ali i nekoliko hiljada evra i dodatni troškovi

  Ipak, ono što mnogi ne očekuju, jeste cene paketa za fotografisanje slavlja mogu da koštaju i do nekoliko hiljada evra.

  Tako je cena “porodičnog paketa” kod jednog beogradskog fotografa 2.000 evra, a ona uključuje: Celodnevno fotografisanje sa 2 fotografa, fotografisanje mladenaca na dan venčanja, ali i dodatni “sešn” pre ili nakon venčanja u trajanju od 3 sata, privatna onlajn galerija za slavljenike i goste, zatim 100 izrađenih fotografija i USB, kao i foto album.

  Takođe, postoje i nešto jeftiniji paketi, koji izuzimaju po neki stavku iz ovog najskupljeg. Najjeftinij paket košta oko 300 evra, i on uključuje samo mladenački “sešn” u trajanju od 2 do 3 sata, bilo kojim danima, samo ne vikendom, kao i onlajn galeriju.

  Ono što je takođe simptomatično jeste da fotografi za dodatne usluge, poput dolaska na adresu ili smeštaja, cenu obrade po fotografijama, dodatnog fotografa, dodatne izrađene fotografije itd., dodatno naplaćuju.

  Sudeći po ovome, moglo bi se reći da je profesija profesionalnog fotografa trenutno veoma aktuelna a činjenica da vam nije potrebno neko posebno obrazovanje da biste se njome bavili, već samo kreativnost i dobra oprema, uzrokovala je takvu situaciju da je trenutno mnogo fotografa na tržištu rada. Ukoliko se zbog kvaliteta i dobrog imidža izdvojite, dobra zarada vam je, moglo bi se reći, zagarantovana.

  Izvor: BIZlife/Jelena Jevtić

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Komentari

  • Robert

   Uff ovde neko bas ne voli fotografe, pa nisu svi takvi kakvim ih opisujete. Jelena bi trebalo malo da bira reci i ne fotkaju svi za 2000eu.

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE