Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Posao, žene, preduzetnice

  Istraživanje: Četvorodnevna radna nedelja POBOLJŠAVA produktivnost i zadržava zaposlene

  Četvorodnevna radna nedelja povećava produktivnost i zadržavanje zaposlenih, prema novom istraživanju ,,4 Day Week Global“ koje pokazuje da su radnici postali još efikasniji nakon učešća u 12-mesečnom probnom radu.

  Prednosti četvorodnevne radne nedelje nisu samo podaci – i zaposleni i poslodavci mogu da ih iskoriste.

  To je prema novom istraživanju koje prati grupu kompanija koje su probale četvorodnevnu radnu nedelju, obuhvatajući SAD, Kanadu, UK i Irsku. Za godinu dana, prosečna radna nedelja zaposlenih pala je sa početne vrednosti od 38 sati na približno 33 sata – oko sat vremena manje od šestomesečne oznake probnog perioda – prema neprofitnoj organizaciji ,,4 Day Week Global“, koja vodi pilot program.

  „Zabrinutost koju često čujemo je da će ovo na kraju nestati, a performanse će opasti“, kazao je Del Velehan, izvršni direktor kompanije ,,4 Day Week Global, „ali evo nas godinu dana kasnije sa prednostima koje samo nastavljaju da rastu“.

  Najnovije istraživanje prati pozitivno suđenje u Velikoj Britaniji ranije ove godine, rastuće interesovanje američkih radnika i više zakona koji imaju za cilj implementaciju pilot programa u SAD – od kojih nijedan još nije uspeo.

  Posao

  Posao, produktivnost, četvorodnevna radna nedelja (Pexels)

  Zaposleni imaju veću produktivnost

  Posebno, novo istraživanje ukazuje da zaposleni mogu da postanu efikasniji samo što duže sprovode četvorodnevnu radnu nedelju, što bi mogla biti dobra vest za poslodavce zabrinute zbog pada produktivnosti, piše Inc.

  „Važno je napomenuti da ovo kontinuirano smanjenje sati nije postignuto povećanim intenzitetom rada gde su ljudi morali da ubrzaju i uguraju pet dana zadataka u četiri“, kazala je Džulijet Šor, profesor na Bostonskom koledžu i jedan od istraživača koji su pomogli u sprovođenju studije.

  Pored toga, fizičko i mentalno zdravlje zaposlenih i ravnoteža između poslovnog i privatnog života nastavili su da se poboljšavaju tokom godine. Iako su se izgaranje i zadovoljstvo poslom pogoršali u poređenju sa šestomesečnom oznakom, oba su i dalje pokazala poboljšanje u odnosu na pretpretresnu početnu tačku.

  Poslednji izveštaj takođe uključuje rezultate severnoameričkih kompanija koje su učestvovale u šestomesečnim ispitivanjima: nijedna nije planirala da se vrati na petodnevnu radnu nedelju. Uključivao je manje kompanije sa udaljenim i ne mnogo udaljenim zaposlenima, najčešće u industriji profesionalnih usluga i marketinga.

  Tim kompanije

  Posao, produktivnost, četvorodnevna radna nedelja (Unsplash)

  Poslodavci imaju koristi

  Produktivnost se značajno poboljšala, primetili su zaposleni. Ali rezultati su takođe pokazali da poslodavci mogu da imaju koristi od većeg zadržavanja: 32 procenta ispitanika reklo je da je manja verovatnoća da će napustiti posao sada nego pre suđenja. Otprilike jedna trećina izjavila je da će im trebati povećanje plate za 26 do 50 odsto da bi se vratili na petodnevnu radnu nedelju, a 13,8 odsto je reklo da nikakav iznos novca ne može da ih vrati na dužu radnu nedelju.

  Ovo je primetno, jer se mala preduzeća mesecima muče da popune slobodna radna mesta i pronađu kvalitetne radnike, navodi Nacionalna federacija nezavisnog biznisa. Pritisci na plate i dalje izazivaju manje kompanije koje se takmiče sa većim igračima za talente. Ali ovo istraživanje ukazuje da bi sa kraćom radnom nedeljom talenat mogao biti skloniji da ostane.

  Jedna američka kompanija u pilot-programu, Search Engine Journal – resurs za marketinške stručnjake sa sedištem u Boka Ratonu na Floridi – borila se sa izgaranjem i fluktuacijom pre suđenja. Ali izvršna direktorka Dženis Uehara je rekla da je promena rasporeda dovela do pada fluktuacije uz kontinuiranu produktivnost.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Unsplash, Pexels

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE