Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  moderna

  PROCURILO: Moderna će PROFIT od vakcina SAKRITI u poreske oaze?

  Holandska neprofitna organizacija Centar za istraživanja multinacionalnih kompanija (SOMO) tvrdi da će američka farmaceutska i biotehnološka firma Moderna preko svojih podružnica u Švajcarskoj i američkoj saveznoj državi Delaver izbeći plaćanje visokih poreza na prihode od prodaje vakcina protiv kovida 19, piše Politiko (Politico).

  SOMO je svoju tvrdnju potkrepio procurelim ugovorom između Moderne i Evropske komisije, koji, kako tvrde iz SOMO-a, „ukazuje na to da će firmini profiti završiti u nekim od najgorih poreskih oaza u svetu.

  Evropska unija će stotine miliona doza vakcina protiv kovida 19 koje je naručila od Moderne zapravo platiti Moderninoj švajcarskoj podružnici (službeno ime joj je Moderna Switzerland GmbH) koja je smeštena u Bazelu.

  Strane firme koje posluju u Švajcarskoj plaćaju porez na dohodak koji u najnižoj varijanti može iznositi i 13 odsto.

  Pored poslovanja u Švajcarskoj, Moderna je u američkoj saveznoj državi Delaver prijavila 780 patenata. Prema zakonima te države, prihodi od nematerijalnog vlasništva nisu podložni oporezivanju.

  SOMO ovu Moderninu praksu naziva „trostrukom nevoljom“.

  Naime, uz to što će firma verovatno platiti malo poreza, profitirala je od priliva javnog novca koji je iskoristila za razvoj vakcina, koje je potom skupo naplatila.

  „Postoji opipljiva ekonomska nepravda kada poreski obveznici finansiraju razvoj proizvoda koji im se potom prodaje po visokim cenama s visokim maržama. Činjenica da će profiti koji će uslediti završiti u poreskim oazama, gde će ih se slabašno ili nikako oporezovati, samo podebljava ovu nepravdu“, tvrdi SOMO.

  Moderna je u Americi do decembra 2020. godine dobila oko 4,1 milijardu dolara, a SAD su od nje naručile doze u vrednosti od 7,5 milijardi dolara (SAD jednu dozu plaćaju 15 dolara).

  Evropska unija je od te firme naručila doze u vrednosti većoj od 10 milijardi dolara, s tim da joj je uplatila unapred 360 milijuna dolara (EU jednu dozu plaća 22,5 dolara).

  SOMO tvrdi da je Moderna svoje cepivo dosad prodavala samo bogatim nacijama te da CEPI-ju nije dostavila doze koje su nastale u ranoj fazi produkcije.

  Moderna se u maju 2021. godine obvezala da će COVAX-u, programu za pravednu distribuciju vakcina protiv kovida pri Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, do kraja 2021. dostaviti 34 miliona doza.

  U 2022. godini će dostaviti još 466 miliona doza.

  SOMO procenjuje da će Moderna na svoj račun spremiti 44 odsto prihoda od prodaje vakcina. Moderna očekuje da će u 2021. godini prihodovati 18,1 milijardu dolara, a SOMO kaže da će osam milijardi dolara od tih 18,1 otpasti na prihode od prodaje vakcina.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Beta/AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE