Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Privreda im raste, pada nezaposlenost, pa su rešili da povećaju plate učiteljima

  Češka vladajuća koalicija dogovorila se da izađe u susret zahtevima sindikata koji su pretili štrajkom i da poveća učiteljima plate za 15 odsto od novembra, a svim ostalim zaposlenim u javnom sektoru za 10 odsto.“Povećavamo plate učiteljima od 1. novembra za 15 odsto, ostalim zaposlenim u javnom sektoru za 10 odsto“, saopštio je danas na Tviteru premijer Bohuslav Sobotka.

  Prema statitikama u Evropskoj uniji učitelji zarađuju u proseku 86 odsto zarade ostalih sa fakultetskim obrazovanjem u zemlji, dok češki učitelji zarađuju nešto više od pola mesečne zarade Čeha sa fakultetom.

  Problem je takođe što češke škole često otpuštaju učitelje tokom raspusta da ih sa početkom školske godine vrate na posao.

  Vlada Češke socijaldemokratske stranke premijera Sobotke, ANO bivšeg ministra finansija, tajkuna prehrambene i petrohemijske industrije Andreja Babiša i Hrišćanske demokratske unije – Češke narodne stranke vicepremijera i ministra za nauku Pavela Bjelobradeka svojevremeno se obavezala da su učitelji njen prioritet i da namerava da do 2020. godine poveća njihove plate tako da iznose 1,3 prosečne češke zarade.

  Prosečna mesčna bruto zarada u Češkoj je dostigla sada 1.128 evra a da učitelji dobijaju 30 odsto više od toga, vlada bi morala svake godine da im povećava zarade za 15 odsto.

  Šef češke diplomatije i lider čeških socijaldemokrata na jesenjim parlamentarnim izborima, Lubomir Zaoralek, upozorio je da svake godine ministarstvima ostane neiskorišćenih 15 odsto budžeta tako da taj novac može da se preusmeri na plate.

  „Privreda raste, imamo nisku stopu nezaposlenosti. Hajde da delamo dok možemo“, kazao je Zaoralek uoči današnjeg savetovanja vladajuće koalicije.

  Ove sedmice bi Češko-moravska konfederacija sindikalnih saveza trebalo da predstavi zahteve povišica i za ostale zaposlene, u privatnom sektoru, gde uz podršku evropskih sidnikalnih organizacija planira zahtev povećanja zarada i do 10 odsto.

  Takođe se traži da se minimalna zarada za najprostije nekvalifikovane poslove poveća sa 469 evra koliko treba da iznosi u januaru naredne godine na 660 evra, dok bi minimalac za poslove sa većom kvalifikacijom bio proporcionalno veći.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE