Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  „Priča o kolapsu bele radničke klase“

  Sve veći broj manje obrazovanih belih Amerikanaca srednjih godina umiru mlađi, u odnosu na prosek, kao posledica trenda smanjenja ekonomskih mogućnosti, pokazalo je najnovije istraživanje.

  Nestanak stabilnih prosečno plaćenih poslova za ljude sa srednjim i nižim nivoima obrazovanja, prouzrokovao je problem širih razmera za ovu grupu ljudi, tvrde ekonomisti Prinston Univerziteta.

  Prema izveštaju ekonomista En Kejs i Angusa Ditona, ovaj sloj Amerikanaca ima veće šanse da ostane nezaposlen, neoženjen i bude lošijeg zdravlja nego njihovi sugrađani sa diplomom koledža. „Ovo je priča o kolapsu bele radničke klase, protiv koje se okrenulo tržište rada“, izjavio je Diton.

  Upravo među ovim slojevima američkog društva vide se izvori glasova koje je osvojio Donald Tramp, pridobivši masovnu podršku belaca sa srednjoškolskim obrazovanjem, ocenio je on, dodajući da je malo verovatno da će novi predsedenik SAD preokrenuti ovaj negativan trend.

  Samo istraživanje pokazuje da je od 1999. godine smrtnost belih mukšaraca i žena starih od 45 do 54 godine naglo porasla, na šta je uticao i povećan broj „smrti iz očaja“, kaže Diton, što podrazumeva samoubistva, predoziranost narkoticima, alkoholizam i slično.

  Takođe, rezultati pokazuju da je smrtnost Amerikanaca daleko veća kada se uporede sa drugim zemljama. Primera radi, stope smrtnosti u Evropi među osobama sa nižim obrazovanjem opadaju, a u većini zemalja taj pad je izraženiji nego među onima sa višim stepenom obrazovanja.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE