Previše tihi: ELEKTROMOBILI moraće da stvaraju buku

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Previše tihi: ELEKTROMOBILI moraće da stvaraju buku

  Električni automobili u Evropskoj uniji moraće da imaju ugrađen sistem koji će praviti kontinuiranu buku, iz bezbednosnih razloga za druge učesnike u saobraćaju.

  Svaki novi električni automobil u EU sa četiri ili više točkova, od 1. jula će morati da ima ugrađen akustični sistem za uzbunu (AVAS), koji će praviti kontinuiranu buku od 56 do 75 decibela ako se vozilo kreće brzinom do 20 kilometara na čas.

  Kako navode specijalizovani automobilski listovi širom EU, pešaci će za par nedelja, kada na snagu stupi novi zakon, imati mnogo manje razloga da pogled skreću sa svojih mobilnih telefona kada se budu uključivali u saobraćaj.

  Novi zakon, koji je donet posle kritika javnosti zbog nečujnosti električnih vozila, jer predstavlja opasnost za druge učesnike u saobraćaju, predviđa da samo električna vozila, ne i motocikli, ubuduće imaju ugrađen AVAS, bez posebnih preporuka o tonalitetu samog zvuka.

  Takvu zakonsku regulativu su neki proizvođači automobila već iskoristili, pa je, na primer, britanski Jaguar svoje nove električne automobile opremio sistemom AVAS koji zvuči slično kao svemirski brod, dok se nemački BMW opredelio za klasičan zvuk benzinskog motora.

  Prema poređenu pojedinih automobilskih listova, 56 decibela je buka koju proizvodi klima uređaj ili električna četkica za zube, tako da pešaci koji se kreću slušajući muziku na slušalicama neće moći da čuju ni novije električne automobile.

  Izvor: SEEbiz

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE