Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Dolar, SAD

  Prestigao i Bernara Arnoa: On je sada treći NAJBOGATIJI čovek sveta

  Sa bogatstvom od 137,4 milijarde dolara, najbogatiji Azijac, Gautam Adani, pretekao je Francuza Bernara Arnoa i sada zaostaje samo za Ilonom Maskom i Džefom Bezosom iz SAD-a na Bloombergovoj lestvici najbogatijih ljudi na svetu.

  Ovo je prvi put da se Azijac probio u top 3 Bloombergovog indeksa milijardera.

  Indijski milijarder je prošlog meseca pretekao Bila Gejtsa i postao četvrta najbogatija osoba na svetu, sa tadašnjim neto bogatstvom od 113 milijardi dolara, nadmašivši suosnivača Microsoft Corporation za 230 miliona dolara.

  Arno je, s druge strane, francuski poslovni magnat, investitor i kolekcionar umetnina. On je suosnivač, predsednik i izvršni direktor LVMH (Louis Vuitton-Moët Hennessy), najveće svetske kompanije luksuzne robe.

  Gautam Adani (YouTube)

  Adani je samo u ovoj godini 2022. uvećao svoje bogatstvo za 60,9 milijardi dolara, pet puta više nego bilo ko drugi. Prvo je pretekao Mukeša Ambanija kao najbogatiji Azijac u februaru, postao centimilijarder u aprilu a potom pretekao i čuvenog Gejtsa.

  Adani je uspeo da pretekne neke od najbogatijih američkih milijardera poslovnim uspesima ali i pojačanjem filantropske aktivnosti. Gejts je u julu rekao da prenosi 20 milijardi dolara Fondaciji Bill & Melinda Gates, dok je Voren Bafet već donirao više od 35 milijardi dolara u dobrotvorne svrhe. I Adani je povećao svoja dobrotvorna davanja, obećavši u junu da će donirati 7,7 milijardi dolara za društvene svrhe kako bi obeleežio svoj 60. rođendan.

  Adani širi konglomerat

  On je poslednjih nekoliko godina širio svoj konglomerat od uglja do luka, upuštajući se u sve delatnosti, od data centara do cementa, medija i glinice. Grupa sada poseduje najveću indijsku luku i operatera aerodroma u privatnom sektoru, distributera gradskog gasa i rudnika uglja.

  Gautam Adani (YouTube)

  Nedavno je preuzeo i jednu od najuticajnijih televizijskih kompanija u Indiji kada je Adani Group saopštila da će kupiti većinski udeo u NDTV-u, visokoprofilnoj indijskoj novinskoj organizaciji, u očiglednom neprijateljskom preuzimanju dok njen vlasnik Adani širi svoje medijske ambicije.

  AMG Media Networks, Adanijeva jedinica, indirektno je preuzela kontrolu nad oko 29,18% udjela u New Delhi Televiziji tako što je izvršila opcije iz zajma datog osnivačima i promoterima NDTV-a prije više od jedne decenije. Kompanija pokreće i ponudu za kupovinu još 26% udjela u novinskoj organizaciji, saopštio je indijski konglomerat, prenosi Investitor.me.

  Izvor: BIZLife

  Foto: YouTube/Unplash

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE