Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Novi antivirusni lek SPREČAVA ŠIRENJE virusa korone ZA DAN

  Istraživači sa Državnog univerziteta u Džordžiji tvrde da su otkrili antivirusni lek koji se unosi oralno i u roku od 24 sata sprečava da obolele osobe šire koronavirus na zdrave ljude. U pitanju je lek MK-4482/EIDD-2801, poznatiji pod nazivom molnupiravir, koji za jedan dan potpuno obustavlja mogući prenos kovida 19 na druge osobe.

  Lečenje infekcije SARS-KoV-2 novim antivirusnim lekom, MK-4482 / EIDD-2801 ili molnupiravir, u potpunosti suzbija prenos virusa u roku od 24 sata, otkrili su istraživači sa Instituta za biomedicinske nauke na Državnom univerzitetu Džordžije.

  Na čelu tima bio je univerzitetski profesor doktor Ričard Plemper, koji je otkrio i da je lek dobar u borbi protiv sezonskih virusa.

  „Ovo je prva demonstracija leka koji ekstremno brzo blokira SARS-KoV-2 prenos. Ovo bi mogla da bude prekretnica“, rekao je Plemper.

  Rano lečenje

  Prekidanje širenja virusa dok ne dođe do masovne vakcinacije na planeti bi sprečile katastrofalne posledice koje je već ostavila pandemija.

  Dodaje da lek ima aktivnost širokog spektra protiv respiratornih RNK virusa i objašnjava da se nakon davanja leka kod zaraženih životinja smanjila količina virusnih čestica, čime je, kako kaže, dramatično smanjen prenos.

  „Primetili smo da je lek MK-4482/EIDD-2801 doneo čitav spektar aktivnosti protiv respiratornih RNA virusa i da je kod zaraženih životinja kod kojih je lek dat oralno, dramatično smanjena transmisija“, rekao je Plemper.

  „Budući da se lek može uzimati oralno, lečenje se može započeti rano radi potencijalno trostruke koristi: sprečiti napredovanje bolesti, skratiti zaraznu fazu i brzo gašenje lokalnih žarišta“, naveo je Plemper.

  Imuni za jedan dan

  Istraživači su testirali lekove na tvorovima, a sada je u toku eksperimentisanje na ljudima.

  Bazirano na ovoj studiji, pacijenti oboleli od kovida 19 lečeni ovim lekom mogli su da postanu imuni u roku od 24 sata nakon početka lečenja“, navode istraživači, prenosi wsbtv.com.

  Molnupiravir je trenutno u naprednim fazama kliničkih ispitivanja II i III.

  Nije jasno kada bi lek mogao da bude dostupan široj populaciji.

  Izvor: Danas

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE