Preminuo pacijent kome je presađeno srce svinje

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Preminuo pacijent kome je presađeno srce svinje

  Amerikanac Dejvid Benet koji je u januaru postao prvi čovek na svetu kojem je transplantirano genetski modifikovano srce svinje, preminuo je posle samo dva meseca od istorijskog hirurškog poduhvata.

  Još nije jasno šta je tačno uzrokovalo Benetovu smrt, prema medicinskom centru Univerziteta Merilend, gde je izvršena transplantacija 7. januara i od tada se oporavljao.

  Poslednjih dana mu se stanje pogoršalo, a bolnica je objavila njegovu smrt u sredu.

  Benet je bio prvi pacijent koji je primio životinjski organ genetski modifikovan da spreči odbacivanje u ljudskom organizmu.

  U trenutku njegove smrti nije utvrđen očigledan uzrok, rekla je predstavnica bolnice Debora Koc, a istraživači planiraju detaljnu recenziju njegove smrti i objaviti rezultate.

  “Uništeni smo gubitkom gospodina Beneta. Pokazao se kao hrabar i plemenit pacijent koji se borio do kraja. Izražavamo naše najiskrenije saučešće njegovoj porodici”, rekao je dr. Bartli Grifit, hirurg koji je vodio Benetovu transplantaciju.

  Istraživačka operacija, iako je dodala samo dva meseca Benetovom životu, unapredila je polje ksenotransplantacije, koje ima za cilj rešavanje nedostatka ljudskih organa.

  Stekli smo neprocenjive uvide saznajući da genetski modifikovano srce svinje može dobro funkcionisati u ljudskom telu dok je imuni sistem adekvatno potisnut”, kazao je dr. Muhamed Mohiudin, stručnjak za transplantacije koji je bio uključen u Benetovu negu.

  Istorija medicine puna je primera eksperimentalnih postupaka koji nisu napravili bitnu razliku u prvih nekoliko pacijenata, ali su na kraju transformisali medicinu.

  Transplantacija je izazvala etičku zabrinutost među aktivistima za prava životinja, koji veruju da životinje ne bi trebalo žrtvovati za ljudsku dobrobit.

  Izvor: Agencije

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE